Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

789 resultaten


ID: 46388 | Bouwkundig element

Herberg en hoeve De Swaen

Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 200054 | Bouwkundig element

Kapelaanswoningen en klooster van de Franse nonnen

Pastoor Bolsstraat 37-41 (Beersel)
U-vormig complex bestaande uit 16de-eeuwse kapelaanshuizen, in de 19de-eeuw uitgebreid met haakse klooster- en schoolvleugels, later meermaals uitgebreid.


ID: 41481 | Bouwkundig element

Romp van Torenmolen

Molenweg (Begijnendijk)
De Torenmolen van Betekom, opklimmend tot de 16de eeuw, is een bewaarde molenromp (ruïne) van een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler, die op zijn beurt teruggaat op een 14de-eeuwse torenmolen. 


ID: 21415 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden

Markt 6 (Beringen)
Basilicale kruiskerk met ingebouwde westelijke toren. De oorspronkelijke kerk werd in 1467 verwoest door de Bourgondische troepen; de heropgebouwde kerk werd in 1584 nogmaals door brand geteisterd en in 1592 heropgericht.


ID: 10025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde. Omringend park met houten paviljoentjes, tuinbruggen en siervaas. Landschapspark aan oostzijde met aantal smeedijzeren brugjes. Twee toegangsdreven. De dreef naar de Legrellestraat is toegankelijk via een bakstenen steekboogbrug en sierlijk smeed- en gietijzeren hek. Kasteelhoeve Witte hoeve in noordoostelijke hoek van het domein.


ID: 17396 | Bouwkundig element

Schaliënhuis

Appelstraat 54 (Beveren)
Sterk gerestaureerde (gereconstrueerde) herenhoeve met nog deels omwalde tuin met bergschuurtje onder afgesnuit zadeldak aan de ingang, gekasseide oprit en woonhuis bestaande uit twee parallel tegen elkaar geplaatste vleugels onder zadeldaken gevat tussen trapgevels. Twee bouwperiodes aangeduid: 1564 en 1637.


ID: 17256 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Ter Snoecke

Heirbaan 34 (Beveren)
Omwalde hoeve, gelegen aan een aarden dreef beplant met populieren. Woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder mank zadeldak, op de rechter zijgevel door middel van muurankers 1650 gedateerd, doch oudere kern.


ID: 200754 | Bouwkundig element

Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Fort Liefkenshoek is een vierhoekig, gebastioneerd fort (17,7 ha) langs de Schelde ten noorden van Antwerpen, waarvan de oudste fortgebouwen uit het begin van de 19de eeuw dateren, maar dat in oorsprong tot het einde van de 16de eeuw terug gaat. Het fort is tijdens de scheiding tussen de Noordelijke (Nederland) en Zuidelijke Nederlanden (België) ontstaan.


ID: 17271 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Haasdonk

Pastoor Verwilghenplein 1A (Beveren)
Rechthoekig gebouwtje in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw; in 1926 wegens de slechte toestand gesloopt en identiek heropgebouwd met verwerking van het nog bruikbare materiaal.


ID: 728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Eikerweg (Bilzen)
Rechthoekige kapel van twee traveeën, onder zadeldak (kunstleien), met klokkeruitertje boven de voorgevel.