Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

789 resultaten


ID: 20593 | Bouwkundig element

Stadswoning

Komijnstraat 7 (Gent)
Huis van twee bouwlagen, beneden drie en boven twee traveeën, onder steil zadeldak uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel met 6 treden en een topstuk met latere lichte aanpassingen. Achteraanbouw met bakstenen achtertuitgevel met muurvlechtingen.


ID: 25139 | Bouwkundig element

Huis De Zwaene

Korenlei 9-10 (Gent)
Breedhuis met drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak met twee getrapte dakvensters en houten dakkapellen, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, sterk gewijzigd in loop van 19de eeuw, grondig hersteld in 1949 naar ontwerp van architect P. Eeckhout.


ID: 19416 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lange Violettestraat 43 (Gent)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak van circa 1600. Verankerde bakstenen trapgevel met 7 treden en een topstuk. Benedenverdieping met houten 19de-eeuwse winkelpui.


ID: 25296 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Hazewind

Langemunt 24 (Gent)
Renaissancehuis met in- en uitgezwenkte top; vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, circa 1570 opgetrokken uit Balegemse zandsteen. De boogvelden zijn versierd met de hoofden en initialen van vorsten en in de in- en uitgezwenkte top met de wapenen van Vlaanderen, Bourgondië en Oostenrijk.


ID: 19491 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lievestraat 10 (Gent)
Zandstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw. Overkragende bovenbouw op rondbogen gedragen door consoles. Eenvoudige bakstenen achterpuntgevel met rechthoekige vensters.


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.


ID: 131555 | Landschappelijk element

Oude etagelinde bij de Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Op het erf van de Grote Hofstede staat aan de straatzijde een oude lindeboom. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 445 cm. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde.


ID: 20877 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Papegaaistraat (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen met steil zadeldak, achteraandak, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw (?). Verankerde, slepende trapgevel van 10 treden en een topstuk, rechts afgekante hoek met ezelsoor.


ID: 25650 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Poel 25 (Gent)
Breedhuis met zes traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak, in cartouches verkeerd gedateerd ANNO 1693, vermoedelijk 1593 met aanpassingen van 1693. Bak- en zandsteenbouw, waarbij de bovenverdieping uitloopt op twee in- en uitgezwenkte geveltoppen. 16de-eeuws achterhuis oorspronkelijk uitziend op de gedempte Houtlei.


ID: 19644 | Bouwkundig element

Klooster en godshuis van Sint-Magdalena

Rodelijvekensstraat 19 (Gent)
Voormalig "Klooster en godshuis van Sint-Magdalena", later "Rode Lijvekensschool" en thans "Secundair Kunstinstituut". De kloostergebouwen klimmen op tot eind 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ze zijn opgevat als twee verdiepingen hoge vleugels onder zadeldaken en uitgewerkt in baksteenbouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid naar het westen met twee dwarsvleugels van één bouwlaag.