Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

789 resultaten


ID: 43565 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Catharinakapel met winterlindes

Hauthem (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.


ID: 810 | Bouwkundig element

Kalkstenen kruisen

Hooilingenstraat (Hoeselt)
Op de kruising met de Bornekensweg werden in de tweede helft van de 16de eeuw twee moord- of zoenkruisen opgericht. Deze plaats staat dan ook bekend als “Twee kruisen”. In de westelijke berm staat het oorspronkelijke kalkstenen kruis voor Ghysbrecht Pauwels, met opschrift: “1567/ Ghyes/ Ponwels”. In de oostelijke berm vervangt een vermoedelijk 18de- of 19de-eeuws kruis het kruis voor Emondt Palmarts (+1592).


ID: 43591 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus

Gebr. Van Tiltstraat 1 (Holsbeek)
Volledig heropgebouwde kerk uit 1910 in neogotische stijl. Vóór de kerk staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidergevel.


ID: 50980 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.


ID: 46537 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen

Begijnhof 5-8 (Hoogstraten)
Huizen van vier of drie traveeën en één of anderhalve bouwlaag, als één geheel opgetrokken in 1564.


ID: 46587 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis Knechtjenscollege

Vrijheid 183 (Hoogstraten)
Voormalig jongensweeshuis, in 1555 gesticht door gravin Elisabeth van Culemborg, bestemd voor de opvang van twaalf weesjongens; later onderpastorie, sedert 1992 taverne.


ID: 300392 | Bouwkundig element

Wijk Corseele

Abraham Hansstraat, Koning Willemdreef, Korsele (Horebeke)
De wijk Corseele, bekend als de Geuzenhoek, is gesitueerd halfweg Oudenaarde en Zottegem, aan een smalle landweg die van de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke naar Nederzwalm afdaalt. Dit gehucht is de enige protestantse gemeenschap van ons land die sedert 1554 tot op heden ononderbroken heeft bestaan.


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 13230 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Sint Laureysplein (Hove)
Uit witte zandsteen opgetrokken laatgotische kruiskerk met westtoren; vroeger kerkhof vervangen door pleinaanleg met grasperken en parkeerterreinen.


ID: 30130 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Genthof

D'Hondtstraat 21 (Ieper)
Herenhuis oorspronkelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw en gerestaureerd circa 1904. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zwaar beschadigde, doch niet totaal vernielde straatgevel naar de vooroorlogse plannen hersteld. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee aanleunende zadeldaken, gemarkeerd door een dubbele trapgevel, respectievelijk vier traveeën links en twee traveeën rechts, van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen.