Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 27100 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 18-20 (Oudenaarde)
Herenhuis met classicistische voorbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw en oudere kern van diephuis met achterpuntgevel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Achterin de tuin: vervallen 17de-eeuws huisje van bak- en zandsteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27103 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterhuis

Einestraat 23 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met bewaarde gewelfde kelder en oude achtergevel van een vroeger achterhuis uitziend op de Burgschelde. Classicistische voorgevel van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen en attiekbekroning onder mank zadeldak, uit eind 18de-, begin 19de eeuw. Achtergevel met sporen van bak- en zandstenen kern van het vroegere achterhuis, onder meer met bewaarde ontlastingsbogen, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 27112 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 38 (Oudenaarde)
Herenhuis met ontpleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog schild- en zadeldak, opklimmend tot eind 18de eeuw, nu in bezit van het aanpalende klooster. Baksteenbouw op een plint van arduinblokken en gecementeerde imitatiezandstenen omlijstingen en speklagen. Rechts, haakse vleugel met dienstruimten en gang met kleine kamertjes of cellen.


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 27093 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Einestraat 9 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk huis met voortopgevel, in de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd tot lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, heden gecementeerd met behouden oude ankers en guirlandes op de borstweringen.


ID: 27507 | Bouwkundig element

Schandpaal

Enameplein (Oudenaarde)
Schandpaal, vroeger opgesteld aan de grenslijn van de steenweg Aalst-Oudenaarde en het Enameplein en omringd door hekwerk, nu een weinig achteruit midden een plantsoentje. Vermoedelijk laat-18de-eeuwse schandpaal van hardsteen met vrij hoge, achtzijdige schacht op dito sokkel; eindigend op vierkante dekplaat met bolbekroning.


ID: 27509 | Bouwkundig element

Marktkruis

Enameplein (Oudenaarde)
Marktkruis ter hoogte van de kerkhofingang en pastorie tussen het groot en klein grasveld van het plein. Hardstenen kruis met zware achtzijdige sokkel vooraan met jaartal 1778, op twee achtzijdige voetplaten. Kruis zelf uit 19de eeuw met stralenkrans en decoratieve beëindiging van de kruisarmen.


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 27515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.