Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 27134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Refuge van de abdij van Ename met tuin

Grachtschelde 11 (Oudenaarde)
Heden langgerekt blok van twee bouwlagen onder drie zadeldaken. Bak- en zandsteenbouw met beraapte gevels. Oudere middenpartij vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. In zuidelijke hoek van tuin, rechthoekig prieel met ingebouwd rond belvedère-torentje afgedekt met koepeldakje, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 27135 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Groenstraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ommuurde rechthoekige begraafplaats in de Dijkstraat, in 1902 uitgebreid tot de Groenstraat en aldaar afgesloten door bakstenen muur met getoogde blindnissen. Toegangen in Dijkstraat en Groenstraat bestaande uit ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, in Groenstraat met bolbekroning, van 1905. Opvallend grafmonument van de familie Raepsaet-Saby door J.B. Moen in rotswerk met een fraaie ijzeren deur in het perspectief van een rode beukendreef. Tegen de noordelijke muur, neogotische grafkapel.


ID: 27609 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bedrijfsvleugel

Hauwaart 5 (Oudenaarde)
Hoeve van het gesloten type, als vierkanthoeve reeds bestaand in het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten noorden, lange gewitte boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. De achtergevel bewaart op de bovenverdieping vijf getraliede lunetten en een blinde lunet. Rechter deel van de oostvleugel met korfboogvormige toegangspoort bleef bewaard. De andere vleugels werden gesloopt en heropgebouwd.


ID: 27613 | Bouwkundig element

Hof ten Zavel

Hauwaart 56 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve van het gesloten type overhoeks ingeplant ten opzichte van de de straat en met lindeboom links van de gekasseide toegangsweg. Bestaande hoeve in midden 19de eeuw aanzienlijk vergroot tot complex met gesloten haast vierkant erf, heden grotendeels gekasseid en waarbij zuidelijke hoek ingenomen door recent toegevoegd bedrijfsgebouw.


ID: 27736 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hemelrijkstraat 14-18 (Oudenaarde)
Aanvankelijk één boerenhuis, in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst in tweegezinswoning. Twee aaneenpalende en ruggelings naar de straat gekeerde boerenhuisjes op deels omhaagd erf. Lage woningen van elk drie traveeën onder één pannen zadeldak, uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27165 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Hoogstraat 67 (Oudenaarde)
Ontpleisterd laat 18de-eeuws rijhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder laag zadeldak.


ID: 27147 | Bouwkundig element

Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

Hoogstraat 8 (Oudenaarde)
Herenhuis zogenaamd Huis Liefmans van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak, uit eind 18de eeuw, heden met sobere, bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Rechts, ernaast, volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd Het Cruysken met zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen; derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 27170 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Jezuietenplein 14-19, 20 (Oudenaarde)
Voormalige eenheidsbebouwing uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw met bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen met rechthoekige vensters en doorlopende kroonlijsthoogte; heden is enkel nog nummer 20 voorzien van oorspronkelijk bepleisterd parement.