Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 31025 | Bouwkundig element

Hoeve

Elverdingseweg 10 (Poperinge)
Vermoedelijk was dit oorspronkelijk een omwalde hoeve van het langgestrekte type. Door normale uitbreidingen heeft deze hoeve heden een grosso modo U-vormige opstelling met lage, bakstenen hoevegebouwen onder overstekende, pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Aan de erfoprit bevindt zich een afgezonderde voormalige hopast.


ID: 31031 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elverdingseweg 32 (Poperinge)
Van de weg af gelegen en deels door een doornhaag ingesloten hoeve met een met grint bedekte erfoprit. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, L-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met vaalt.


ID: 31032 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Elverdingseweg 33 (Poperinge)
Aan de straat ingeplant boerenhuis, vermoedelijk ook voormalige molenaarswoning, aanleunend bij het langgestrekte type. Gekasseid voorpleintje; geplaveide stoep. Rechts van de woning, toegangshek naar het achterliggend erf; bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning.


ID: 31033 | Bouwkundig element

Ferme Canada

Elverdingseweg 36 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een grotendeels met bakstenen verhard erf. Het vlakbij gelegen Britse oorlogskerkhof Canada Farm British Cemetery 1914-1918 verwijst naar de hospitaalfunctie van de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 31353 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Feutenaarstraat 1 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met oude kern uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 31035 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gapaardstraat 4 (Poperinge)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, gegroepeerd rondom een onverhard rechthoekig erf. Boerenhuis eertijds opgesplitst in twee woningen; achterliggend moestuintje beschut door doornhaag. Onverharde erfoprit doorheen weiland.


ID: 92129 | Bouwkundig element

Orgel kapel van het Gasthuis

Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Orgel uit de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk een werk van de Rijselse orgelbouwer Jean-Joseph vander Haeghen. Rond 1870 werd het instrument totaal gerenoveerd door Jacobus-Philippus Forrest. Herstellingen en lichte transformatie door Jules Anneessens in het Interbellum. In de jaren 1970 werd het orgel op andere locaties ondergebracht vanwege de restauratie van de gasthuiskapel.


ID: 31042 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gasthuisstraat 37 (Poperinge)
Heden enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met drie dakkapellen. Huidig uitzicht naar ontwerp van architect O. Carpentier (Poperinge) van 1939, verwijzend naar de oorspronkelijke bouwtrant van de oude kern van 1779.


ID: 31044 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Talbot House met tuin

Gasthuisstraat 43 (Poperinge)
Herenhuis met second-empire-inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vanaf eind 1915 fungeerde het huis als soldatenclub opgericht door de Britse aalmoezeniers Neville Talbot en P.B. Clayton, en genoemd naar de jong gesneuvelde broer van de eerstgenoemde. Na de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot de internationale Toc H-beweging, met als sleutelwaarden pluralisme, verdraagzaamheid en wederzijds respect. Beboomde tuin.


ID: 31045 | Bouwkundig element

Skindles Hotel

Gasthuisstraat 57, 57A-G (Poperinge)
Het 'Skindles Hotel', genoemd naar het gelijknamige hotel in Maidenhead aan de Theems, staat voor een Engelse officierenclub tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevestigd in het nu verdwenen hotel 'La Bourse du Houblon' ter hoogte van het huidige nummer 14. Het herenhuis werd generaties lang bewoond door de invloedrijke familie van Renynghe en fungeerde vanaf circa 1919 een tijdlang als hotel.