Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 30930 | Bouwkundig element

Herenhuis

Boeschepestraat 4 (Poperinge)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. In de 19de eeuw werd het respectievelijk bewoond door de families van Renynghe de Voxvrie en Tack. Vanaf circa 1880 tot circa 1914 deed het huis dienst als klooster van de Franse karmelietessen.


ID: 30941 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en onderwijsgebouw Vrij Technisch Instituut

Boeschepestraat 44 (Poperinge)
Herenwoning van de brouwersfamilie Devos, uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1805 onder impuls van de kapelaan van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ingericht tot school voor minder begoede kinderen. Onderwijs verzorgd door de kloostergemeenschap Sint-Vincentius à Paulo. In 1928 sluit het klooster aan bij de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw ten Bunderen in Moorslede. In 1961, inname van het schoolcomplex door het Vrij Technisch Instituut.


ID: 30942 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetsgebouwtje

Boeschepestraat 56 (Poperinge)
Herenhuis met koetsgebouwtje uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen.


ID: 30943 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Boeschepestraat 67 (Poperinge)
Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met Vlaamse pannen, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 30958 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Bruggestraat 13 (Poperinge)
Hoekhuis bij de Sint-Janskruisstraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak, uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 30975 | Bouwkundig element

Vredegerecht

Burgemeester Bertenplein 21 (Poperinge)
Vredegerecht. Lokaal ook het 'Huis Van Merris' genoemd naar de voormalige bewoners, onder meer de welbekende Jules Van Merris (1831-1899), voormalig schepen en liberaal volksvertegenwoordiger. Het pand fungeert als vredegerecht sinds 1921. Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl naar ontwerp van de Rijselse architect Thomas Gombert (1725-1801).


ID: 30978 | Bouwkundig element

Herenhuis

Burgemeester Bertenplein 25 (Poperinge)
Classicistisch dubbelhuis met pilastergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak met links aandak en hanggoot, uit tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31348 | Bouwkundig element

Hoeve

Busseboomstraat 7 (Poperinge)
Hoeve uit de 18de eeuw van het langgestrekte type met voorliggend verhard erf.


ID: 30985 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casseldreef 23 (Poperinge)
Kleine boerderij vermoedelijk gegroeid uit de samenvoeging van een hoevetje en nabijgelegen boerenarbeiderswoning, beide in vakwerkbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand onder meer op houten modillons.


ID: 30986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.