Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 23414 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiënteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriëntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 23538 | Bouwkundig element

Hoeve 't Voordeel

Oude Stadenstraat 11 (Roeselare)
Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, toegankelijk via een begrinte toegangsweg met ijzeren poort, over de Duivelsbeek. Gegoten stoep voor het woonhuis, kasseien voor de stalvleugel. Ten zuiden van het woonhuis, bakhuis en tabaksast.


ID: 92157 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Plaats (Roeselare)
In 1779-1781 bouwden Pieter en zoon Lambert-Benoit van Peteghem (Gent) een nieuw orgel; de orgelkast werd gemaakt door J. Staes (Rumbeke). Daarna werd het orgel meermaals aangepast.


ID: 23380 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoveke

Rennevoordestraat 20 (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken rondom een onverhard en deels begraasd erf met treurwilg in het midden.


ID: 23431 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Schoolstraat 7-9 (Roeselare)
Achterin gelegen boerenwoningen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, in voortuin met grasperk en heesters.


ID: 28548 | Bouwkundig element

Watermolenhof

Drieborrebeekstraat 5-9 (Ronse)
Voormalige watermolen zogenaamd "Ter Bekemolen", reeds aldus in kaart gebracht in 1684. Later ook zogenaamd "Molen Meerschat" en "Lauriers molen", naar de respectievelijke eigenaars. In het vierde kwart van de 18de eeuw bouw van een nieuw molenaarshuis door J.B. De Donder, volgens vermelding eertijds op gevel door middel van ankers 1778 en JBDD.


ID: 28579 | Bouwkundig element

La Posterie

Engelsenlaan 82 (Ronse)
De posthouderij werd in Ronse opgericht bij besluit van 18 augustus 1784, en werd toen ondergebracht bij de houderij en wisselplaats van de eerste posthouder van Ronse, vermoedelijk gebouwd tussen 1781 en 1784. Oorspronkelijk met bijgebouwen een gesloten constructie vormend rondom een binnenplaats. Na verkoop aan H. Spiers in 1943 onder leiding van architect Charles Hoge grondig verbouwd en ingericht als woning.


ID: 28680 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hotondstraat 5 (Ronse)
Hoeve met losstaande bestanddelen in L-vorm, in kern vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw of begin 19de eeuw.