Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 32546 | Bouwkundig element

Hoeve Neven

Overbroekstraat 50-52 (Wellen)
Heden semi-gesloten geheel; bestanddelen gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.


ID: 32555 | Bouwkundig element

Hoeve

Smissebroek 1 (Wellen)
Voornamelijk baksteenbouw op gecementeerde plint en zadeldaken, in kern daterend uit het vierde kwart 18de, eerste helft 19de eeuw, met latere aanpassingen.


ID: 32600 | Bouwkundig element

Trockaertwinning

Trockart 1 (Wellen)
De hoeve werd in de tweede helft van de 19de eeuw afgebroken en eind 19de eeuw heropgebouwd aan de andere zijde van de dreef. Baksteenbouw met verwerking van hergebruikte kalksteen.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 89960 | Bouwkundig element

Jaarstenen

Kerkstraat 25 (Wemmel)
De jaarstenen 1760 boven de deur zijn vermoedelijk afkomstig van het voorgaande pand dat circa 1951 geheel of gedeeltelijk werd gesloopt.


ID: 41047 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Rassel 30 (Wemmel)
In een voormalig éénlaags boerenhuis met nieuwe voorgevel en nieuwe bedaking, bleven ter plaatse twee zandstenen rondboogdeurtjes met kwarthol beloop en negblokken bewaard, in een gevelsteen boven de linkse gedateerd "FDG/JM/ MDCC LXXXI" (1781).


ID: 32947 | Bouwkundig element

Hoeve

Artoisstraat 1 (Wervik)
Hoeve naar verluidt in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw en niet beschadigd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, gegroepeerd rondom een begrint erf, met siertuin aan straatzijde. Oprit gemarkeerd door witgekalkte, vierkante hekpijlers met gietijzeren hek. Paardenstal onder mank zadeldak ten zuidwesten, en afgezonderde tabaksast uit de jaren 1930 ten noorden van het boerenhuis.


ID: 32818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met gekandelaarde lindes

Fonteinestraat (Wervik)
Wegkapel beschaduwd door twee lindes, aan de oprit van een streekeigen wederopbouwhoevetje. Jaarsteen 1787 in de top van de witgekalkte klokgevel.


ID: 32840 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couter

Klijtbosstraat 20 (Wervik)
Oorspronkelijk een schaaphofstede, met achtvormige omwalling tot in 1835, met enkele omwalling in 1843. Hoeve met terp voor woonhuis en bewaarde U-vormig opgestelde lage nutsgebouwen van donkere baksteen onder overstekende zadeldaken op houten modillons, rondom een begraasd erf (voormalig neerhof).


ID: 32847 | Bouwkundig element

Brikkenmolen

Koestraat 63 (Wervik)
De Brikkenmolen, ook de Witte Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die fungeert als koren- en oliemolen, en werd vermoedelijk gebouwd tussen 1800 en 1805.