Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 79753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerlindestraat 2 (Brugge)
Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Woonhuis met geïntegreerde schuur en vrijstaande schuur en nutsgebouw. Volgens het kadaster gebouwd in 1879. Doch woonhuis volgens de jaarsteen in de geveltop van "1873". Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met opkamertraveeën achteraan.


ID: 30011 | Bouwkundig element

Stadswoning

Zuidzandstraat 20 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1979 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge) waarbij enkel de op 17de eeuw teruggaande trapgevel is behouden.


ID: 30023 | Bouwkundig element

Laatgotisch gildehuis van de schrijnwerkers

Zuidzandstraat 41 (Brugge)
Laatgotische huizen van respectievelijk drie en twee traveeën en tweemaal twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 16de eeuw (links) en rechts gedateerd "Anno / 1541", zie vernieuwde gevelstenen. Latere verbouwingen onder meer rechts in 1903 naar ontwerp van architect K. Goegebeur (Brugge) en links in 1966-1967 naar ontwerp van architect R. Platteeuw (Brugge).


ID: 82279 | Bouwkundig element

Burgerhuis Het Paradijs

Zwarteleertouwersstraat 20 (Brugge)
Diephuis van twee + acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het tweede-derde kwart van de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1984 naar ontwerp van architect A. Lansoght (Brugge).


ID: 44605 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Bosteels

Hanenstraat 2, Kerkstraat 92-94 (Buggenhout)
De hoek van de Kerkstraat met de huidige Hanenstraat aan de rand van de dorpskom van Buggenhout wordt sinds het midden van de 19de eeuw gedomineerd door de brouwerijgebouwen van de familie Bosteels.


ID: 44566 | Bouwkundig element

Boskapel en ommegang

Kasteelstraat (Buggenhout)
De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht en bij vergrotingswerken in 1667 geïntegreerd als het koor van een nieuwe, ruimere bidplaats. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een smaller koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In de omgeving van de boskapel werden in 1949 de vijftien statiën of Geheimen van de Heilige Rozenkrans opgericht door Octave Tondeleir en Zoon in rotssculpturen in cementrustiek. Centraal in de ommegang bevindt zich een wit geschilderde calvarie.


ID: 44565 | Bouwkundig element

Lusthof Sint-Kristoffel

Kasteelstraat 187 (Buggenhout)
Aan de rand van het bos, tegenover de Boskapel ingeplant vrijstaand interbellum horeca-gebouw, geopend in 1934 door de lokale brouwerij Bosteels, in 1961 aan de rechterzijde uitgebreid in dezelfde stijl. Oorspronkelijk vrij modernistisch bakstenen gebouw met twee bouwlagen en plat dak, gemarkeerd door een overstekende daklijst en gevelbreed en omlopend terras onder afgeronde betonnen luifel.


ID: 44578 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofstraat (Buggenhout)
Gemeentelijke begraafplaats, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk, ingezegend door Monseigneur Delebecque op 29 augustus 1859, in gebruik genomen in mei 1860 en vergroot in 1950. Centraal toegangshek aan vierkante gemetste pijlers met verdiepte panelen, arduinen dekplaat en bekroning met vuurpotten. Links en rechts ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen op arduinen voet en arduinen hoekpijlers met spiegels versierd met typische funeraire symbolen.


ID: 44579 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Koudehaard (Buggenhout)
Kapel ingeplant op een driehoekig parkje tussen de spoorweg en Hauwerstraat, met geplaveid voorplein een bidbankje, opgericht in 1951. Ruime, gewitte bakstenen kapel op bakstenen plint en afgedekt met een zadeldak.


ID: 44593 | Bouwkundig element

Woning Van Humbeeck

Pastorijstraat 3 (Buggenhout)
Renaat Braem rekent deze vrijstaande eengezinswoning tot de belangrijkste realisaties uit zijn rijpere loopbaan. Het streven naar een wezenlijk organische ruimte die de rechthoekige wereld doet vergeten, vormt de leidraad door het gehele ontwerpproces, dat midden 1966 van start gaat en een drietal opeenvolgende concepten oplevert. De basis is telkens een ellipsoïde ontleend aan de superellips.