Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 78964 | Bouwkundig element

Legerbasis Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy

Dorpsstraat 188 (Damme)
Legerbasis van het 92ste Bataljon Logistiek van de Landmacht, opgericht in 1951. Gebouwenbestand hoofdzakelijk opgetrokken in de jaren 1950-1970; baksteenbouw van één tot twee bouwlagen. Oorlogsgedenkteken, directeurswoning, werkplaatsen en villa van de eigenaar van de voormalige plantenkwekerij Flandria.


ID: 78966 | Bouwkundig element

Stedelijke Openbare Bibliotheek Burgemeester Daniel Coens

Eikelberg 1 (Damme)
Stedelijke Openbare Bibliotheek "Burgemeester Daniel Coens", opgetrokken in 1993-1996 naar ontwerp van Architektuur- en Studiebureau Mark Goffin en Koen Willem (Oostkerke); officieel ingehuldigd in februari 1996. Hedendaagse architectuur getypeerd door gebruik van klassieke bouwmaterialen (baksteen) en interessante volumewerking van open en gesloten muurdelen.


ID: 78769 | Bouwkundig element

Snauwaerts kapel

Fort Sint-Donaas (Damme)
"Snauwaerts kapel", kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog voor Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede op initiatief van Frans Snauwaert, die de nu verdwenen achterliggende hoeve bewoonde. Kapelletje van rode baksteen met spitsboognis waaruit het Mariabeeld is verdwenen.


ID: 78770 | Bouwkundig element

Sint-Donaashoeve

Fort Sint-Donaas 1 (Damme)
Hoeve, gelegen langs het Moordenaarsstraatje, een zijstraat van Fort Sint-Donaas die leidt naar de overzetboot over de Damse Vaart, de "Kobus". Woonhuis en achterliggend bijgebouw worden gebouwd in 1843 op een onbebouwd perceel. Uitbreidingen tijdens de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak waarop een dakklokje. Voortgaande op kadastrale gegevens werd het huis "hersteld" na schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer met afbraak van de aanbouwen.


ID: 78973 | Bouwkundig element

Sanatorium Elisabeth

Gentse Steenweg 120-124, 132 (Damme)
Elisabethziekenhuis, opgericht in de jaren 1924-1927 als "Sanatorium Elisabeth", zogenaamd naar de medestichteres Koningin Elisabeth. Het huidige gebouwencomplex dateert grotendeels uit de jaren 1937-1939. In 1970 heringericht en omgevormd tot een volwaardige ziekenhuisinstelling. Kleine begraafplaats van de zusters naast de kapel. Hoofdvleugel van vijfendertig traveeën en twee bouwlagen onder hoge leien bedaking.


ID: 78672 | Bouwkundig element

Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad   Damme-Oldenburg

Haringmarkt (Damme)
Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad Damme-Oldenburg, gerealiseerd door de kunstenaar Jef Claerhout (°Tielt, 1937).


ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckevelde 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.


ID: 78772 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Hoogstraat (Damme)
Rode bakstenen altaarkapel gebouwd in 1953 nabij de brug aan het noordeinde van de straat.


ID: 78804 | Bouwkundig element

Wegkapel naast de Sint-Ritakerk

Hoornstraat (Damme)
Cementstructuur in de vorm van een boomstronk ("tronkkapel"), beeld van Onze-Lieve-Vrouw- van-Fatima in een nis. Het beeld wordt bij zijn wijding in 1947 door monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge bij het schoolgebouw geplaatst. Later wordt het naar zijn huidige locatie overgebracht.


ID: 78806 | Bouwkundig element

Kapel gewijd aan Lief Vrouwke Ten Stuivenberge

Hoornstraat 157 (Damme)
Bakstenen kapel, opgericht in 1835 en heropgebouwd in 1953-1954. "Stuivenberghe" verwijst naar een hoger gelegen stuk land ten noorden van de Hoornstraat, eveneens noordelijk zijstraatje van de Hoornstraat en een vroegere herberg in die buurt. Rode baksteenbouw met zadeldak waarop mechanische pannen (nok loodrecht op straat); in punt- en zijgevels spitsboogvormige muuropeningen.