Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 78042 | Bouwkundig element

Bronzen Heilig Hartbeeld

Heilig Hartplein (Diksmuide)
Bronzen Heilig Hartbeeld op arduinen sokkel.


ID: 78170 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters apostolinnen en bijhorende meisjesschool

Hendrik Consciencestraat 36, 36A (Diksmuide)
Klooster van de zusters apostolinnen en bijhorende meisjesschool. Het voormalig kloostercomplex omvat een kapel van de jaren 1920 haaks op de straat georiënteerd met links daarvan een kloostervleugel die vermoedelijk in de jaren 1940-1950 grondig werd verbouwd.


ID: 78604 | Bouwkundig element

Warandekapel

Hillestraat (Diksmuide)
In 1948 bij de verbreding van de Woumenweg heropgericht ter vervanging van een eenvoudig betonnen kapelletje uit de wederopbouwperiode. Voor de Eerste Wereldoorlog was de kapel gekend onder de naam "kapel van de Ro(o)mpot". Deze kapel is onder meer reeds te zien op een historische kaart van 1755 en de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 78564 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Vladslo met Treurend Ouderpaar

Houtlandstraat (Diksmuide)
Duitse militaire begraafplaats bij het Praatbos in Vladslo (Diksmuide), aangelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher. Op deze begraafplaats staat de beeldengroep Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz. Omhaagde en beboomde begraafplaats met toegangspoort, bewaarde paden en zitbanken.


ID: 78250 | Bouwkundig element

Naamsteen Petroleumtanks

Ijzerdijk (Diksmuide)
Naamsteen, in 1985 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de geduchte Duitse stelling die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht in één van de twee petroleumtanks die hier vlak voor de Eerste Wereldoorlog waren opgetrokken.


ID: 78523 | Bouwkundig element

Naamsteen Tervatebrug

Ijzerdijk (Diksmuide)
In 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de doorbraak van de Duitse troepen ter hoogte van de Brug van Tervate tijdens de Slag aan de IJzer. Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "TERVATEBRUG 21-23 OKTOBER 1914".


ID: 78524 | Bouwkundig element

Tervatebrug

Ijzerdijk (Diksmuide)
Restant van roodbakstenen bruggenhoofd en metalen leuning van de voormalige Tervatebrug. Voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850). De draaibrug Tervate wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse militairen opgeblazen.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 305880 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Ijzerlegerstraat, Koning Albertstraat (Diksmuide)
Op de hoek van de Ijzerlegerstraat en de Koning Albertstraat staat een jonge opgaande linde, naast de Sint-Rochuskapel. Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60e verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.