Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 78513 | Bouwkundig element

Hoeve Klokhof

Kapellestraat 1 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve, heropgebouwd in de jaren 1920. Het belang van de hoeve blijkt uit het twee bouwlagen tellende boerenhuis. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers met ingewerkt Marianisje, naar verluidt van 1948.


ID: 78483 | Bouwkundig element

Naamsteen observatiepost Pervijze

Kastanjeplein (Diksmuide)
Naamsteen "observatiepost Pervijze", tussen 1984 en 1988 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen geplaatst. Deze naamsteen verwijst naar de iets verder gelegen observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78530 | Bouwkundig element

Naamsteen Vicogne voorpost

Kasteelhoevestraat (Diksmuide)
Naamsteen, in 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen, ter herinnering aan de Duitse voorpost die bij de Vicogne was ingericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78067 | Bouwkundig element

Portus van Diksmuide

Kasteelstraat 1A (Diksmuide)
Gebouw deel uitmakend van de herinrichting van de jachthaven. Realisatie van 2004 naar ontwerp van het Gentse architectenbureau Buro voor Vrije Ruimte en ingenieur Norbert Provoost (Gent). Transparant volume als schakel tussen de straat (kade) en de jachthaven.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78071 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kiekenstraat 12 (Diksmuide)
Breed pand met poort, heropgebouwd in 1949, zie jaarstenen met er tussenin wapenschild met pers. Diephuis met verankerde geelbakstenen trapgevel. Getoogde muuropeningen met witstenen aanzet- en sluitstenen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en glas in lood.


ID: 78085 | Bouwkundig element

Vredegerecht van Diksmuide

Koning Albertstraat 10 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog was het vredegerecht ondergebracht in het Stadhuis. Na de oorlog aankoop van twee percelen (1925) gelegen aan de Koning Albertstraat en aan de Grote Markt, waarop respectievelijk het "Huis Pieters" en "'t Groot Sint-Joorishof" (enkel het deel naar de Koning Albertstraat wordt aangekocht) waren opgetrokken.


ID: 78360 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Soetendaele

Kruiskalsijdestraat 26 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Boerenwoning van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal.


ID: 78097 | Bouwkundig element

Kapelletje van 1954

Laure Fredericqlaan (Diksmuide)
Kapelletje van 1954, ingeplant op vluchtheuvel en geaxeerd op de nieuwe woonwijk aan het noorden van de straat. Laag open kapelletje onder steil zadeldak. Spitsboognis van gesinterde baksteen, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 78374 | Bouwkundig element

Kwadendammeplein met kunstwerk Hemel en Aarde

Lekedorpstraat (Diksmuide)
Pleintje dat tijdens de dorpskernvernieuwing van 1989 werd aangelegd en genoemd werd naar aanleiding van de socio-culturele uitwisseling tussen Leke en het Nederlandse Kwadendamme. Op het pleintje, stenen kunstwerk "HEMEL EN AARDE" van 1989 naar ontwerp van Willem Vermandere (Veurne).