Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 77717 | Bouwkundig element

Leopoldpark - James Ensor-monument

Leopold II-laan (Oostende)
Gelegen ten noorden van het bloemenuurwerk, aan de noordoostelijke ingang van het park. Dateert van 1930 naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Edmond de Valeriola (1877-1956), een kunstenaar gekend om zijn portretbustes en genrestukken in realistische stijl. Aangeboden door het Stadsbestuur aan de Oostendse schilder James Ensor in de hovingen van het oude Kursaal. Verhuist na de Tweede Wereldoorlog bij de afbraak van het Kursaal naar het Leopoldpark.


ID: 56397 | Bouwkundig element

Résidence Arline

Leopold II-laan 32 (Oostende)
Appartementsgebouw in nieuwe zakelijkheid, uit jaren 1930-1940. Acht bouwlagen onder plat dak. Sokkelvormende begane grond; centraal privé-portaal; winkel links en rechts.


ID: 77711 | Bouwkundig element

Leopoldpark - bloemenuurwerk

Leopoldpark (Oostende)
Bloemenuurwerk, dateert van 1933 en is sinds 1963, na de aanleg van de A 10, gelegen op de parkheuvel aan de noordoostelijke zijde van het Leopoldpark, waardoor het geïsoleerd kwam te liggen.


ID: 77713 | Bouwkundig element

Leopoldpark - kiosk

Leopoldpark (Oostende)
Kiosk, gelegen aan de noordzijde van het park, ingeplant op een soort verhard parkeiland. De kiosk wordt in 1885 aangekocht door het Oostends stadsbestuur bij een Frans bedrijf in Saint-Sauvez-les-Arraz. Hij wordt in het Leopoldpark geplaatst ter vervanging van de in 1876 uitgebrande eerste houten, met rieten dak afgedekte, kiosk daterend van 1862.


ID: 77716 | Bouwkundig element

Leopoldpark - Memoraal Justin Malfeyt

Leopoldpark (Oostende)
"Memoraal Justin Malfeyt", gedenksteen voor Justin Malfeyt (Brugge, 1862 - Elsene, 1924), voormalige vice-gouverneurgeneraal van Kongo onder koning Leopold II. Staat tot het begin van de jaren 1960 opgesteld ter hoogte van de verdwenen ijzeren brug tussen de Trinkhall en de fontein, in het gedeelte van het park dat moest wijken voor het doortrekken van de Leopold II-laan. Thans opgesteld nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van het park, kant Karel Janssenslaan.


ID: 56742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Lijsterbeslaan (Oostende)
Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959. Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.


ID: 56743 | Bouwkundig element

Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege

Lijsterbeslaan 5 (Oostende)
Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van Paul Felix (Oostende) van 1965. Doordachte L-vormige inplanting op hoekperceel, gedomineerd door twee klassenvleugels naar het zuidoosten georiënteerd, waartussen de administratieve ruimtes (inkompartij, fietsenstalling en polyvalente aula op gelijkvloers, bureau van de directeur en leraarskamer op de verdieping). Twee entiteiten van vier klassen, contrasterend van volume: noordvleugel van één bouwlaag met vier klassen naast mekaar, zuidvleugel van twee bouwlagen met twee klassen per verdieping.


ID: 56403 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Louisastraat 2A, 2C (Oostende)
Residentie uit jaren 1940-1950. Drie brede traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Gevelparement van arduin voor begane grond; witte siersteen voor verdieping. Symmetrische gevelopbouw met centrale en geaccentueerde deurtravee waarboven gesuperposeerde afgeronde balkons; links en rechts winkelpuien waarboven bow-windows. Rechthoekige vensterregisters gevat in betonnen dorpels.


ID: 55290 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Residentie Dauphins

Louisastraat 39 (Oostende)
Markant hoekpand met tien bouwlagen uit de jaren 1950 en naar verluidt naar ontwerp van architect Georges Boutelier (Oostende).


ID: 56421 | Bouwkundig element

Moderne villa

Mariakerkelaan 179 (Oostende)
Moderne villa naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende) van 1964. Kubistische constructie van baksteen; verhoogde, overkragende begane grond (woon- en slaapgedeelte), gevat tussen betonnen vlakken id est bevloering en plat dak; souterrain dienstig als garage.