Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87576 | Bouwkundig element

Hoeve Verloren Cost

Steenveldstraat 23 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Verloren Cost", bereikbaar via de met oude beuken beplante Verlorenkostdreef. Aanpalende weiden afgezet met oude haag. Boomgaard. 


ID: 87574 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Jozef Arbeider en aanpalende pastorie

Steenveldstraat 4 (Torhout)
Kerk Sint-Jozef Arbeider en aanpalende pastorie. Moderne zaalkerk met klokkenmuur gebouwd in 1963-1964, naar plannen van architect R. Schotte (Doornik). Volgt op de oprichting van de parochie Sint-Jozef Arbeider in 1963.


ID: 87578 | Bouwkundig element

Mariakapelletje aan erftoegang

Strepestraat (Torhout)
Mariakapelletje aan de erftoegang, opgericht in 1954 bij het mariaal jaar. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldakje. Beglaasde nis van gesinterde baksteen met Mariabeeld.


ID: 87584 | Bouwkundig element

Pijlerkapel bij de erftoegang van hoeve

Veldstraat (Torhout)
Bij de erftoegang van hoeve, witgeschilderd pijlerkapelletje onder pannen zadeldakje, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht in 1954 (Mariaal jaar).


ID: 87586 | Bouwkundig element

Station Torhout

Viaductstraat 1 (Torhout)
Station van Torhout, van 1963, naar ontwerp van architect Vincent Van Houtryve. Aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847. Het eerste stationsgebouw wordt in 1846-1847 gebouwd op kosten van de concessiehouder. Dit station wordt in de zomer van 1917 vernietigd door bomaanvallen.


ID: 87591 | Bouwkundig element

Nieuwe begraafplaats

Warandestraat (Torhout)
Nieuwe begraafplaats. In gebruik vanaf 1972, vervangt de oude begraafplaats aan de Bruggestraat/ Sint-Jozefstraat. Aan de Warandestraat, bakstenen muur met herhaling van kruismotief. Aan de zijde van de begraafplaats is de muur uitgewerkt als urnemuur met aansluitende strooiweide. Rotsblok met gekapt opschrift: "ALS STOF EN AS GESTROOID IN DE AARDE WORDT DEZE PLAATS EEN TUIN VAN GEDENKEN OM NOOIT TE VERGETEN WIE ONS IS VOORGEGAAN".


ID: 87607 | Bouwkundig element

Mariakapel

Zeeweg (Torhout)
Lage roodbakstenen Mariakapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen), dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Beglaasde nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 87619 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Zwanestraat (Torhout)
Georiënteerd, grotendeels neoromaans bedehuis van het basilicale type, gelegen te midden van de centrumbebouwing met omlopend pad begrensd door witgeschilderde bakstenen tuinmuren boven gepekte plint.


ID: 308852 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Barbara

Barbarastraat (Tremelo)
Kleine betreedbare kapel in traditionele stijl, gebouwd in het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog en gewijd aan de Heilige Barbara. Bakstenen gebouw met parement van persstenen, typische decoratie in baksteen (fries, verdiept veld en trapgevel), bekroond met een smeedijzeren kruis. Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard.


ID: 308876 | Bouwkundig element

Texas City

Basdongenstraat 3 (Tremelo)
Restant van een paviljoen opgetrokken in de marge van de Wereldexpo van 1958, dat een western cowboydorp voorstelde, overgebracht naar Tremelo. Het oorspronkelijke dorp bestond uit een “Gambling saloon”, de “Twin Falls City Bank” en een “Sheriff’s office” met “jail”, dat in zijn geheel een “Wild West dorp uit 1900” uitbeeldt. De eerste maanden traden hier nog een deel van de oorspronkelijke Amerikaans Indiaanse cast op. Hierdoor ontstond een persoonlijke band tussen de eigenaars van het dorp in Tremelo en de Amerikaanse Indianen. Tot eind jaren 1980 werden er spektakels en dansfeesten georganiseerd. Daarna kent de site een afwisselend gebruik. Momenteel zijn er op de site nog het hotel, de voormalige bank, en sheriff-office aanwezig.