Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 308908 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Jan Boedts met atelier

Jan Boedtsstraat 36 (Tremelo)
Kunstenaarsatelier van beeldhouwer Jan Boedts (Tongeren, 19-december 1904 – Ter Hulpe, 4 februari 1973), gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Jan Boedts was een Belgisch kunstenaar die vooral christelijk-religieuze beelden produceerde. Na de Tweede Wereldoorlog kocht hij dit perceel om er zijn levenswerk, de Tuin van het Koninkrijk der Hemelen, een beeldentuin voor bezinning en spirituele opstanding, te vestigen. Om de beelden te maken bouwde hij, waarschijnlijk in de jaren 1960, een atelier met een bijzondere vorm van snelbouwstenen. Dit systeem bestaat uit een prefab snelbouwstenen in beton die mechanisch in elkaar gehaakt kunnen worden. Het gebouw zelf is een quasi volledige kubus met een gesloten gevel aan de straatzijde. Aan de oost- en westzijde zijn er vierkante ramen aanwezig met een tussenverdeling in beton. Op het domein en in het atelier zijn nog een groot aantal beelden aanwezig.


ID: 308914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Staakkapel met Mariabeeld en Linde

Kleine Schaluinstraat (Tremelo)
Staakkapel met Mariabeeld en Linde op de hoek van de Kleine Schaluinstraat met Turfhoeveweg. De kapel bestaat uit een betonnen zuil met erop een kleine nis en is in de tweede helft van de 20ste eeuw te dateren. Achter de kapel is een Linde (Tilia) geplant, mogelijks vroeger maar ten laatste gelijktijdig met de kapel. Er is nog een actieve devotie aan de kapel.


ID: 308919 | Bouwkundig element

Begraafplaats Ninde

Leuvensebaan (Tremelo)
De gemeentelijke begraafplaats Ninde dateert uit de 2de helft van de 20ste eeuw en is ingeplant op een L-vormig perceel. Aan de straatzijde is de begraafplaats ommuurd, aan de linkerzijde eindigt de muur met een ezelsrug, aan de rechterzijde wordt de muur afgedekt met betonnen dekstenen. Centraal vanaf de straatzijde gezien staat op de begraafplaats een groot kruisbeeld met Jezus, met daarboven een bord met de inscriptie ‘INRI’. Op de achtergrond van het kruisbeeld staan twee grote naaldbomen.


ID: 308920 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Meiboomlaan (Tremelo)
Kleine Lourdesgrot, gebouwd in 1950 en opgetrokken uit ruwe betonstenen met bovenaan een Mariabeeld in een nis. Het Mariabeeld in de nis wordt afgeschermd door een klein raampje in glas. Rondom de nis is er een gecementeerde sierrand in lichtblauwe kleur geschilderd en voorzien van de inscriptie AVM. Er is op het moment van de inventarisatie nog een actieve devotie aanwezig.


ID: 308926 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Fatima met kruisweg

O.-L.-Vrouwelaan (Tremelo)
Bedevaartsoord uit de 2de helft van de 20ste eeuw, bestaande uit een beeld van Fatima door Jan Boedts op natuurstenen sokkel en een kruisweg.


ID: 308930 | Bouwkundig element

Kerk Klooster Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria - Pater Damiaan

Pater Damiaanstraat 39 (Tremelo)
De kerk van de Heilige Damiaan van Molokaï van Ninde situeert zich atypisch aan de rand van de parochie, achter het Damiaanmuseum en het WZC Damiaan. De kerk was er uiteraard nog niet ten tijde van Damiaan. De paters van de H. Harten lieten haar in de tweede helft van de vorige eeuw bouwen volgens de plannen van de Leuvense architect Victor Broos. In 1954 was ze afgewerkt. De kerk is eenbeukig en transeptloos, uitgevoerd in façadesteen. Ze biedt plaats aan 250 gelovigen. Het is een sobere, maar sfeervolle ruimte. De kruisweg van Oscar De Clerck is niet alledaags. Hij is in arduin gekapt. De 14 staties vertonen telkens slechts één of een paar koppen. De inhoud van elk tafereel wordt krachtig voorgesteld door middel van een symbool als een hamer of een nagel. Een modernistisch gebrandschilderd Damiaanglasraam siert een van de grote zijramen en is van de hand van glazeniers Daniël en Daan Theys naar een ontwerp van Daan Theys (atelier Theys-Miseur/Holsbeek/2009).


ID: 308947 | Bouwkundig element

Naoorlogse villa

Werchtersebaan 10 (Tremelo)
Naoorlogse villa met modernistische kernmerken opgetrokken na WO II in rode strengperssteen op blauwe hardstenen plint. Twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel, het dak is bekleed met zwarte dakpannen. De inkompartij wordt gekenmerkt door een verdiept geplaatste toegangsdeur met daarboven een inpandig balkon. De duidelijke horizontale geleding kenmerkt de voorgevel door de aanwezigheid van doorlopende hardstenen waterlijsten en onderdorpels. Het houten schrijnwerk is bewaard. De garagepoort, voordeur en tweezijramen zijn voorzien van decoratief traliewerk voor de ramen.


ID: 308948 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Werchtersebaan 18 (Tremelo)
Vrijstaand burgerhuis, opgetrokken in traditionele stijl na WO II in baksteen met (gepleisterde) speklagen op een plint van breuksteen. Het gebouw is twee bouwlagen hoog onder een zadeldak met wolfseinden. Het dak is bedekt met leien. De woning heeft twee traveeën, elk wordt benadrukt door verdiepte gevelvlakken. De tweede travee wordt gekenmerkt door een puntgevel, een grote erker op de eerste verdieping met daarboven een rond raam. De deur- en vensteropeningen worden geaccentueerd door rond- en korfbogen. De toegangsdeur bevat nog waardevol schrijnwerk, met bovenlicht in figuurglas. Er is een erfafscheiding met ook plint in breuksteen en rode baksteen aanwezig.


ID: 308946 | Bouwkundig element

Villa

Werchtersebaan 8 (Tremelo)
Villa van de periode na WO II, opgetrokken in rode strengperssteen met schaduwvoeg, op betonnen plint en onder schilddak bekleed met rode pannen. De vormentaal en materiaalgebruik bevat verwijzingen naar het modernisme. De voorgevel wordt gekenmerkt door de uitgesproken inkompartij en het inpandige balkon, dat wordt geaccentueerd door een betonnen horizontale lijst. Het risalerend gevelvlak ter hoogte van de eerste verdieping wordt in de hoeken afgesloten met een hardstenen element. De oorspronkelijke erfafscheiding is nog aanwezig.


ID: 125508 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sociale woonwijk Parkwijk

Albrecht Rodenbachplantsoen 1-132, Elandersplantsoen 1-104, Haagbeemdenplantsoen 1-66, 95, Lode Peetersplantsoen 1-2, 3-5, 6-13, Parkring 5-208, 209, Xaverianenplantsoen 1-46, 65-104 (Turnhout)
Sociale woonwijk met circa 850 woongelegenheden gebouwd tussen 1965 en 1977 met als hoofdarchitecten Eugène Wauters, Paul Neefs en Carli Vanhout.