Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6635 resultaten


ID: 76024 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Doodhoek (Assenede)
Pijlerkapelletje ter ere van Maria, volgens opschrift in arduinen gedenksteen opgericht in het Mariajaar 1954 in een bocht op de splitsing van de straat.


ID: 76129 | Bouwkundig element

Kapel Nood zoekt Troost

Haven (Assenede)
Bakstenen wegkapel gebouwd in 1945 en in 1987 volledig vernieuwd, gelegen aan het Leopoldkanaal.


ID: 76050 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogevorst 26 (Assenede)
Hoeve met oude boerenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, vernieuwd en voorzien van nieuwe voorgevel rond 1970.


ID: 76068 | Bouwkundig element

Hoeve

Hollekenstraat 13 (Assenede)
Hoeve, gelegen in de Nicasiuspolder ter hoogte van de Grote Geul, circa 1980 aangepast en uitgebreid tot buitenhuis in aangepaste stijl naar ontwerp van architect D. Van Impe.


ID: 76071 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hollekenstraat 25 (Assenede)
Hoeve, gelegen beneden de dijk, opklimmend tot de 18de eeuw. De oude bedrijfsgebouwen zijn na de Tweede Wereldoorlog vervangen door nieuwe.


ID: 76116 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kasteelstraat (Assenede)
Oorlogsmonument, ingehuldigd op 4 juli 1920, Het gemeentebestuur koos uit de ingezonden ontwerpen voor het beeld van kunstenaar Louis Willems uit Zelzate. De stenen soldatenfiguur op hoge vierkante arduinen sokkel werd door de Duitsers vernield in 1944. In 1945 werd het monument aangepast, zonder reconstructie van het beeld.


ID: 76097 | Bouwkundig element

Restaurant Den Hoed

Kloosterstraat 3 (Assenede)
Herberg met rolbaan naar ontwerp van architect A. De Pape. Witgeschilderd bakstenen hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 76102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


ID: 76118 | Bouwkundig element

Schandpaal

Markt (Assenede)
De oorspronkelijke schandpaal werd vermoedelijk opgericht door graaf della Faille d'Assenede, heer van het Assenedeambacht tussen 1771 en 1775. Gerestaureerde achtzijdige arduinen paal op hoge sokkel met Toscaans kapiteel en nieuwe bekroning met schildhoudende leeuw met heraldisch wapen van de familie della Faille d’Assenede; ketting met halsijzer en tekstplaatje op de schacht, geplaatst op een nieuw voetstuk.


ID: 76133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelletje met linde

Meuleken (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.