Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 76092 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oude Gentweg 1 (Assenede)
Vrijstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw, aangepast begin 20ste eeuw en uitgebreid met erker in 1953. Gecementeerde lijstgevel met licht getoogde muuropeningen in zwart geschilderde rechthoekige omlijsting, lekdrempels op bovenverdieping verbonden tot cordonlijst.


ID: 76366 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.


ID: 76248 | Bouwkundig element

Maalderij

Tingelhoek 9A (Assenede)
Korenmaalderij van circa 1923 gebouwd op de plaats van een gesloopte korenwindmolen. Aan de straat gelegen, gewit bakstenen maalderijgebouw met ijzeren schuifpoort en rondboogvensters. Goed bewaarde maalinrichting met twee steenkoppels met alle bijbehorende uitrusting. In 1956 werd de maalderij vergroot.


ID: 76094 | Bouwkundig element

Watertoren

Trieststraat (Assenede)
Zuilvormige watertoren van 1961. Cilindrische zuil opgetrokken van witte bakstenen, zonder onderscheid tussen kuipgedeelte en voet, onder een plat dak met een dakpaviljoen, met betonnen inzetkuip van duizend kubieke meter en centrale steunconstructie die via kruisbalken ook de wand schraagt.


ID: 76062 | Bouwkundig element

Molenaarshof bij Ventmolen

Vent 6 (Assenede)
Hoeve bij de verdwenen Ventmolen, een houten spillemolen-korenwindmolen. Hoeve met losse bestanddelen. Het woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen boerenwoning van vier traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met een zadeldak met rode pannen.


ID: 79072 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Bevrijdingslaan (Avelgem)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Heldenmonument opgericht in 1952. Uitvoering door Lattenist (steenkapper, Avelgem) en F. Kieckens (decorateur, Aalst). Monument, bestaande uit een dubbele trede van blauwe hardsteen, sokkel van groengrijze breuksteen en muur van witte natuursteen met overkragende kroonlijst.Voorstelling van de overwinningsgodin met zwaard en palmtak geflankeerd door soldaten en een arbeider die in de verte kijken.


ID: 92259 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.


ID: 79081 | Bouwkundig element

Burgerhuis met apotheek

Doorniksesteenweg 11 (Avelgem)
Apotheek, zie voorstelling van hert op zijgevel. Burgerhuis, volgens bouwplan van 1949 naar ontwerp van Pierre A. Pauwels (Kortrijk) met natuurstenen lijstgevel op arduinen plint. Licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen met rozet in boogveld. Deels vernieuwd schrijnwerk.


ID: 79097 | Bouwkundig element

Art-decoburgerhuis

Doorniksesteenweg 127 (Avelgem)
Art-decoburgerhuis uit de jaren 1940, getypeerd door de doorgetrokken erker en de decoratieve metselverbanden. Fraai portaal met geelgeglazuurde tegels, deels bewaard houtwerk met glas-in-loodboven- en zijlichten.


ID: 79102 | Bouwkundig element

Half vrijstaand burgerhuis

Doorniksesteenweg 140 (Avelgem)
Half vrijstaand burgerhuis, volgens bouwplan van 1948 naar ontwerp van Jean Marie Joris (Gent). Lijstgevel van rode baksteen, balkon recent met marmer bekleed. Rechthoekige en ronde muuropeningen verfraaid door roodgeglazuurde tegels. Fraaie behouden ijzeren deur. Voorheen ook deur op de hoek, thans gewijzigd in venster.