Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 89130 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 66 (Beernem)
Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve. Oorspronkelijk woonhuis: restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.


ID: 89143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Govaertskapel met devotieparkje

Beekstraat (Beernem)
Genezingskapel toegewijd aan Maria. Aansluitend bedevaarparkje, via een dreefje van knotbomen bereikbaar vanaf de Beekstraat. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951.


ID: 89152 | Bouwkundig element

Hoeve Veldbalie

Beekstraat 118 (Beernem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Woonhuis van het erf afgescheiden door een betonnen afsluiting. Gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 89154 | Bouwkundig element

Devotiekapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Berendonkstraat (Beernem)
Devotiekapel gebouwd in 1972 ter vervanging van een kapel van 1846. Roodbakstenen pijlerkapel opengewerkt met een rondboognis afgeboord met een band van blauwgrijze baksteen voorzien van Mariabeeld.


ID: 89156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Berendonkstraat 15 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.


ID: 89158 | Bouwkundig element

Hoeve Roedervelde

Berendonkstraat 23 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, een gelijkaardig volume staat reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. De huidige configuratie dateert volgens het kadaster van 1928. Vrijstaande dwarsschuur van rode verankerde baksteen, staat ook weergegeven op de kaart van Ferraris.


ID: 127084 | Bouwkundig element

Stationswijk

Berkenstraat, Cipressenstraat, Elzenstraat, Hazenpad, Lindenstraat, Olmenstraat, Populierenstraat (Beernem)
Sociale woonwijk, gerealiseerd in opdracht van S. M. Interbrugse met aanlegplan en architectuur naar ontwerp van architect A. Mas uit Oudenaarde. Fasegewijs tot stand gekomen tussen 1974 en 1978.


ID: 89161 | Bouwkundig element

Lagere school

Beverhoutsveldstraat 2 (Beernem)
Voormalig schooltje volgens het kadaster gebouwd in 1950 in opdracht van VZW OLV ten Bunderen van Moorslede.


ID: 89169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blind Ezelstraat 4 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen L-vormig ingeplant op een deels omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als vrijstaand woonhuis met parallelle schuur. In 1969 volgt een ingrijpende verbouwing waarbij de oude schuur wordt afgebroken en aan het woonhuis wordt een dwarsvleugel gebouwd.


ID: 88971 | Bouwkundig element

Nationale Gendarmerie en Gemeentehuis van Beernem

Bloemendalestraat 112 (Beernem)
Imposant gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder een leien zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met natuursteen. Het dakvlak is voorzien van pittoreske dakkapellen met smeedijzeren topstuk. Tegen de gevel aanwezigheid van gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Links en rechts geflankeerd door lagere doorgangen afgewerkt met een tuitgevel voorzien van blindnissen. Verschillende opeenvolgende functies die meestal samengaan met een verbouwing.