Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 54642 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Warvinge 19 (De Haan)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisje uit tweede-derde kwart 19de eeuw, toegankelijk via voormalige kerkwegel, leidend naar hoeve "Grote Schameleweke".


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van De Pinte

Kerkplein 8 (De Pinte)
Buitengoed uit 1847 op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en geschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver en uitbreidingen in 1932. Omhaagd domein met kasteel, koetshuis uit midden 19de eeuw en paardenstallen van 1901 en ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.


ID: 38498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hemelrijk

Mieregoed 51 (De Pinte)
Het huidige, laat-empire landhuis werd circa 1850 gebouwd in een park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder, Bepleisterd en geschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak, in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 38499 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas van Tolentijn

Pintestraat (De Pinte)
Oorspronkelijk een pseudobasilicale kerk met westtoren, voltooid in 1840 doch in 1851 door bliksem vernield en vervangen door een houten torentje. Vergrotingsplannen vanaf 1900 naar ontwerp van architect Jules Goethals en in 1909 nieuwe plannen, voltooid in 1912. Beschadiging tijdens beschietingen in 1918 en herstelling naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Vrij imposante neogotische bakstenen kruisbasiliek met vierkante westtoren onder ingesnoerde naaldspits; afdekkende leien zadeldaken. Huidige kerk met driebeukig schip van zes traveeën, uitspringend transept van twee traveeën en koor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting; vijfzijdige doopkapel aan noordelijke torentravee, rond traptorentje aan zuidzijde.


ID: 86269 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen met internaat

Dammeke 4-6 (Deerlijk)
Twee enkelhuizen opgetrokken circa 1832, maakten samen met nummer 2 (verbouwd in 1961) en nummer 8 (vernieuwd parement), oorspronkelijk deel uit van de school van Pieter Jan Renier (zie straatinleiding).


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


ID: 38267 | Bouwkundig element

Goed ter Borcht

Aarseleweg 99 (Deinze)
Nu nog grote hoeve met losse bestanddelen met voornamelijk circa 1846 vernieuwde hoevegebouwen. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel. Ruime stallen met nog deels bewaarde oude kern van na de brand in 1846. Overdekte mestvaalt en houten ren voor het beslaan van paarden. Grote bakstenen dwarsschuur van twaalf traveeën en bakhuis en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers leidend naar de achterliggende weilanden.


ID: 35553 | Bouwkundig element

Hoekhuis met de Beentjesstraat

Bredeweg 10 (Deinze)
Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); jaarankers 1834 in rechter, gecementeerde zijgevel.


ID: 35062 | Bouwkundig element

Brouwerij Braet

Camille Van der Cruyssenstraat 30-32 (Deinze)
Voormalige brouwerij Braet (1874-1914). Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Gesplitst in twee woningen, voorzien van nieuwe gevelbekleding met behoud van oorspronkelijk volume.