4064 resultaten
ID: 35580 | Bouwkundig element
Damstraat 52 (Deinze)
Witgeschilderde boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak en erachter bedrijfsgebouw, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Vroegere molenaarswoning bij nu verdwenen stenen graan- en oliewindmolen.
ID: 35468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hammeken 23-25 (Deinze)
De pastorie werd omstreeks 1764 gebouwd in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke kasteel van Merendree. Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling. Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 35235 | Bouwkundig element
Hansbekedorp (Deinze)
De kapel werd in opdracht van de heer van de Woestyne d' Hansbeke opgetrokken in 1848 in een empire getinte stijl. Rechthoekige bakstenen kapel met vijfzijdig afgesloten apsis onder leien dak. Open portaal gevormd door twee bepleisterde Toscaanse zuilen die een classicistisch hoofdgestel en driehoekig fronton dragen.
ID: 35225 | Bouwkundig element
Hansbekedorp 30, 30A (Deinze)
Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke en naar ontwerp van Ceukelaere, voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten en oprichting van een kantwerkschool. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn. Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats.
ID: 35087 | Bouwkundig element
Ijsbeerlaan (Deinze)
Eertijds gelegen naast de omgrachting van de zogenaamd "De Kanie Hoeve" (zie kaart Vander Maelen), later hospice en weeshuis, zie Graaf van Hoornestraat.
ID: 38340 | Bouwkundig element
Izegemstraat (Deinze)
Een kapel tegenover de splitsing met het Gellingstraatje, in de 18de eeuw zogenaamd d' herbaane van Thielt, daterend uit midden 19de eeuw, met voorpuntgevel met spitsboogvormige deuropening met ijzeren hek en bovenlicht met roedeverdeling, oorspronkelijk met houten kruisbeeld binnenin.
ID: 38003 | Bouwkundig element
Kaaistraat 9-11, 23 (Deinze)
Klooster en school, gesticht in 1816 in het Sint-Blasiushospitaal. Gebouwen op vierkante plattegrond, met ruime binnentuin. Heden voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zadeldak Eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, onder leien zadeldak met achthoekige torentje onder klokdak, daterend van 1662 en uitbreiding van 1909, laatstgenoemde naar ontwerp van priester-architect P.C.M. Van Loo.
ID: 38286 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 3 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid erf, afgesloten met ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen pijlers. Boerenwoning met witgekalkte erfgevel van zes traveeën op gepikte plint en afgedekt met zadeldak, op een zolderbalk gedateerd 1843.
ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.
ID: 38009 | Bouwkundig element
Kattestraat 53 (Deinze)
Hoekhuisje met Meulenstraat, oorspronkelijk twee huisjes, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, voornamelijk uit midden 19de eeuw doch met oudere kern. Armpomp met arduinen waterbak voor rechter travee.