4064 resultaten
ID: 48240 | Bouwkundig element
Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.
ID: 48980 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ouburg 10 (Dendermonde)
Dokterswoning met kasteelallures in neoclassicistische stijl uit 1832. De monumentale villa bevindt zich op een ommuurd terrein met aan de straatzijde een gesmeed ijzeren hekwerk met poort, en met aan Ouburg een aangelegde voortuin met een waardevol bomenbestand. Het hoofdgebouw met dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De woning wordt aan weerszij begrensd door een haaks naar achter gelegen vleugel van twee bouwlagen met bekronende balusterborstwering.
ID: 48649 | Bouwkundig element
Ouburg 16 (Dendermonde)
De brouwerij D’Hollander werd gesticht door bierbrouwer Joannes Josephus Maria D’Hollander uit Moerzeke in 1838. Bij de nieuwe brouwerij richtte hij tevens een herenwoning op, die circa 1858 tot het huidig volume werd vergroot. Herenhuis gelegen achter voortuintje, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk in ingangshek aan bakstenen pijlers. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 48650 | Bouwkundig element
Ouburg 25 (Dendermonde)
Geschiedenis opklimmend tot circa 1820, toen een school met twee klassen werd gebouwd. Volgens een bouwaanvraag in het gemeentearchief werd de school met onderwijzerswoning in 1829 heropgebouwd.
ID: 207064 | Bouwkundig element
Oude baan 93 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens minimaal in geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw. Woonhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in zwarte mechanische pannen.
ID: 48658 | Bouwkundig element
Oudegemse baan 24 (Dendermonde)
Dieper gelegen villa uit 1932 in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje De Grez/ smederij/ Aalst. Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis.
ID: 48656 | Bouwkundig element
Oudegemse baan 4 (Dendermonde)
In 1843 door winkelier Constantin Grijsolle heropgebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Voorheen naar verluidt ook afspanning. Breedhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Ontpleisterde roodbakstenen lijstgevel met een in de jaren 1950 aangepaste en verhoogde bovenverdieping. Nieuwe deur gevat in een fraaie classicistische omlijsting voorzien van pilasters en kroonlijst, met een tussendorpel waarin jaartalinscriptie 1843.
ID: 48562 | Bouwkundig element
Reynoutstraat 2 (Dendermonde)
Boerenwoning, gebouwd in het tweede of het begin van het derde kwart van de 19de eeuw, schuin tegenover de inmiddels verdwenen houten oliewindmolen. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met schijnvoegen en bruingeschilderde plint.
ID: 48472 | Bouwkundig element
Schippersdijk 68 (Dendermonde)
Boerenarbeiderswoning, in 1835 gebouwd en in 1846 en 1886 vergroot. Aan de straat ingeplante woning van één bouwlaag en drie traveeën, en twee blinde traveeën, onder doorlopend zadeldak.
ID: 48908 | Bouwkundig element
Schoonaardebaan (Dendermonde)
Parochiekerk van circa 1830 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman. De voorgevel van de kerk werd veel monumentaler en rijker uitgevoerd dan voorzien was in het voorontwerp. In 1857 werd het oorspronkelijke bouwvolume aan de oostzijde uitgebreid met een koor, sacristieën en een toren.