Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 302012 | Bouwkundig element

Fontein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)
Leeuwenfontein van de hand van gebroeders Parmentier, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie.


ID: 27610 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Hauwaart 12-18 (Oudenaarde)
Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 27613 | Bouwkundig element

Hof ten Zavel

Hauwaart 56 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve van het gesloten type overhoeks ingeplant ten opzichte van de de straat en met lindeboom links van de gekasseide toegangsweg. Bestaande hoeve in midden 19de eeuw aanzienlijk vergroot tot complex met gesloten haast vierkant erf, heden grotendeels gekasseid en waarbij zuidelijke hoek ingenomen door recent toegevoegd bedrijfsgebouw.


ID: 27451 | Bouwkundig element

Twee boerenwoningen

Herlegem 1 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk twee boerenhuisjes uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achterin begraasd en beboomd erf. Verbouwd en uitgebreid circa 1870 tot één boerenhuis onder zadeldak.


ID: 27452 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Herlegem 4 (Oudenaarde)
Hoeve voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw met hoofdgebouwen in U-vormige opstelling in straatbocht gelegen met rechts bakstenen hekpijler met beeldnis met beeldje van Sint-Antonius. Baksteenbouw met verankerde gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 27548 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Heurnestraat 214 (Oudenaarde)
Achterin begraasde tuin gelegen boerenhuisje minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27143 | Bouwkundig element

Hotel Restaurant De Zalm

Hoogstraat 2-4 (Oudenaarde)
Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, doorlopend met het hoekhuis en daterend uit midden 19de eeuw en toen reeds Den Zalm genoemd. Mogelijk oude kern, onder meer uitgebreid in 1907. Overwelfde kelder met tongewelf in Doornikse steen, opklimmend tot de 13de tot 14de eeuw. Drie linkse traveeën, voorheen café In de Rooden Hoed, met vier bouwlagen onder doorlopend zadeldak en aflijnend hoofdgestel.


ID: 27624 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.