Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 216012 | Bouwkundig element

Bakhuisje

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Bakhuisje gelegen op de verhoogde berm naast een oprit en geflankeerd door een boom. Het bakhuisje vormt een restant van een hoeve met losse bestanddelen, die in kern minstens opklom tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9577 | Bouwkundig element

Hof ten Diepenborre

Diepenborgstraat 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve, gelegen op een helling in een heuvelachtig, beboomd landschap. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak met oude kern uit 1680, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 9542 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkkouterstraat 18 (Sint-Lievens-Houtem)
Burgerhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, 1849 gedateerd door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel. Links, aanbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak. Rechts, vlak afgedekte aanbouw van één travee en twee bouwlagen. Deels gekasseide voortuin afgesloten door middel van muur en hek.


ID: 9573 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Luikerveld 70 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten westen, rechthoekige inrijpoort opgenomen in dienstgebouw. Ten zuiden, boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, verankerd jaartal 1848 op de linker zijpuntgevel.


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 38768 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.


ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Deurle

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 38737 | Bouwkundig element

Neogotische processiekapel

Latemstraat (Sint-Martens-Latem)
Neogotische processiekapel van 1839, ingeplant bij het vijvertje op de tweesprong Latemstraat en Burgemeesterstraat, vermoedelijk oorspronkelijk een dries, de eerste dorpskom van Latem.


ID: 38803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laecke

Pontstraat 83-85 (Sint-Martens-Latem)
Kasteeltje aan de Leiebocht in een boomrijk park toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Huidig neoclassicistisch landhuis daterend van 1841 naar ontwerp van architect L. Minard met latere aanpassingen en behouden kern met overwelfde kelders, minstens uit de 17de eeuw. Links en rechts flankerende vleugels van respectievelijk één en twee bouwlagen onder plat dak. Ten noorden van het kasteel, voormalige stallen en koetshuizen, aangepast begin 20ste eeuw.


ID: 14935 | Bouwkundig element

Psychiatrische inrichting Sint-Lucia

Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Van de oorspronkelijke gebouwen van de psychiatrische inrichting zijn volgende gebouwonderdelen nog bewaard: het kloostergebouw van 1843 ten oosten van een vierkante binnenkoer, de vleugels ten noorden en zuiden van deze binnenkoer en de toegang ten westen, de kapel van de Heilige Philippus Nerius van 1852 en de Heilig Hartkapel uit eind 19de eeuw.