4064 resultaten
ID: 86998 | Bouwkundig element
Deinsesteenweg 105 (Tielt)
Eenlaags woonhuis, voormalige herberg. Opgericht in 1837 in opdracht van herbergier Ivo De Backer, mogelijk de voormalige herberg "In de Sneppe". Eenlagig dubbelhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen.
ID: 86573 | Bouwkundig element
Deken Darraslaan 83 (Tielt)
Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.
ID: 86596 | Bouwkundig element
Ervestraat 4 (Tielt)
Haaks op de straat ingeplante tweewoonst, gebouwd volgens kadaster in 1836 met enkele kleinere bijgebouwtjes aan de west- en zuidzijde. In de jaren 1920 wordt de tweewoonst verenigd tot één woonhuis. Langgestrekt eenlaagsvolume onder zadeldak. Aan westzijde, bepleisterde bakstenen aardappelkelder met rondboogtoegang.
ID: 86605 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat 20 (Tielt)
Burgerhuis met neobarokke en neoclassicistische inslag, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 22 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met opvallend uitgewerkte halsgevel met in- en uitzwenkende top met oculus en bekronend fronton met vleugelstukken
ID: 86606 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat 22 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 20 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op uiterst linkse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat geplaatst in 1989 op initiatief van de heemkundige kring De Roede van Tielt ter ere van enkele voormalige bewoners.
ID: 87200 | Bouwkundig element
Henri D'Hontstraat 14, 14A (Tielt)
Dorpswoning, heden onderverdeeld in twee wooneenheden. Het perceel is reeds bebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw, een diephuis komt voor op het primitief kadasterplan (circa 1830). Half aangebouwd éénlagig breedhuis van zes traveeën onder zadeldak.
ID: 86654 | Bouwkundig element
Hoogstraat 11 (Tielt)
Laatclassicistisch woonwinkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1840 op de plaats van een ouder pand opgesplitst in 1836. Bouwheer is Jan Plettinck-Priem, koopman uit Tielt en tevens eigenaar van het naastgelegen pand aan de noordzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, fraaie neoclassicistische geschilderde houten winkelpui voorzien van hoofdgestel op kleine voluutvormige consoles. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trede.
ID: 86655 | Bouwkundig element
Hoogstraat 12 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe neoclassicistische winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling.
ID: 86656 | Bouwkundig element
Hoogstraat 15-17 (Tielt)
Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nummer 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), nummer 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nummer 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een groot zadeldak.
ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.