Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 87498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Papelekkehoeve

Papeplekkedreef 10 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom erf, bereikbaar via nieuw aangeplante dreef, markerende tuinmuur en tuinpaviljoen, zie infra. Vernieuwde erfpijlers en kapelletje bij de erftoegang. Voorliggende omhaagde weiden, enkele bewaarde hoogstamfruitbomen.


ID: 87511 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Revinzestraat 28 (Torhout)
Laag huis volgens het kadaster in 1842 gebouwd door Bruno Storme. Baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Gevelparement vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: geglazuurde tegelstrips, met banden en strekken van rode tegels.


ID: 87535 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselaarseweg 47 (Torhout)
Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve, gaat minimaal terug tot 1840 zie mutatieschets. Aan de straatzijde, begraasde oude boomgaard. In 1840 wordt het boerenhuis herbouwd, de voorgevel is niet langer op het erf georiënteerd maar op de Roeselaarseweg (toestand zoals op vandaag bewaard), tussen huis en weg wordt vermoedelijk een bakhuis gebouwd. Het bewaarde stalletje/ nutsgebouw haaks aansluitend achteraan het boerenhuis komt in fasen tot stand in 1861 en 1883.


ID: 87539 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rozeveldstraat 4 (Torhout)
Achterin gelegen boerenarbeidershuis. Voorgelegen boomgaard en weide, meidoornhaag. Betonnen hekstijlen, zwart-wit beschilderd met bloem- en ruitmotief.


ID: 87563 | Bouwkundig element

Dorpswoning met bakhuis en bakoven

Sparappelstraat 51 (Torhout)
Woonhuis met links aansluitend bakhuis met lager ovenhuisje. De site met achtergelegen vernieuwde nutsgebouwen gaat terug op "Den sparappel Cabaret" die volgens het kadaster in 1837 gebouwd wordt.


ID: 87241 | Bouwkundig element

Herberg

Steenveldstraat 2 (Torhout)
Hoekpand, mogelijk voormalige herberg, van 1839, ter vervanging van een oudere constructie, zie kadastrale gegevens.


ID: 87622 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zwevezelestraat 67 (Torhout)
Boerenarbeidershuis volgens het kadaster in 1844 gebouwd door J. Serruys (weduwe en kinderen, eigenares Oostende) en P. Fraeys-Vergauwe (vrederechter Torhout). Anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 306833 | Bouwkundig element

Hoeve met botermolen De Bonte Os

Bonten Osstraat 29 (Tremelo)
De langgestrekte hoeve De Bonte Os werd in 1850 kadastraal geregistreerd door de weduwe en kinderen van Joannes Reyers, winkeliers uit Mechelen. Aan de achtergevel bevindt zich een authentieke botermolen, wat een zeldzaamheid wordt in Vlaanderen.


ID: 12212 | Bouwkundig element

Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.


ID: 11853 | Bouwkundig element

Herenhuis dokter Vogels

Begijnenstraat 9 (Turnhout)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf en vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, in laat-classicistische stijl van 1838; bouwheer was J.B. Loyens.