4064 resultaten
ID: 12321 | Bouwkundig element
Warandestraat 34 (Turnhout)
Halfvrijstaand herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met topvazen; opklimmend tot de 19de eeuw, doch met oudere kern.
ID: 92118 | Bouwkundig element
Booitshoeke (Veurne)
De bouwer van het orgel is Charles-Louis van Houtte (Waregem), in 1847. Van Houtte heeft bij deze constructie meerdere elementen gerecupereerd van een 18de-eeuws orgel; de herkomst van dit oudere instrument is niet bekend. Een onderhoudsbeurt geschiedde in 1909, door Frederik Loncke (Esen). Na schade in WO I werd het orgel hersteld door Jules Anneessens (Menen) in 1924. Een herstelling (opnieuw na oorlogsschade) werd uitgevoerd door Jos en Pieter Loncke (Esen) in 1945. Een algehele restauratie werd uitgevoerd door Etienne De Munck (Hamme O.-Vl.) in 1983-84.
ID: 92125 | Bouwkundig element
Veurne (Veurne)
Het kleine orgel werd gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent), in 1838. Na WO I had een verbouwing plaats door Frans Vos (Zichem). In 1973 werd het instrument gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke toestand door de firma Loncke Orgelbouw bvba (Zarren).
ID: 16904 | Bouwkundig element
Boonakkerstraat 3 (Veurne)
Aan de straat gelegen hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen rondom verhard erf, het middengedeelte met gras begroeid. Kapelletje aan straatzijde.
ID: 16906 | Bouwkundig element
Boonakkerstraat 5 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met rond bakstenen hondenhok. Ten zuiden, rest van omwalling. Erftoegang met bakstenen hekpijlers.
ID: 17025 | Bouwkundig element
Crocodillewedstraat 4 (Veurne)
Oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen rondom gebetonneerd neerhof; ten westen, 20ste-eeuws boerenhuis (bungalow) op nog deels omwalde terp, bereikbaar via bakstenen boogbrug; ten zuiden en ten noorden, zichtbepalende stallingen en dwarsschuur; noordoostelijke oprit geflankeerd door kleine veldkapel; gelegen ten zuidwesten van het kanaal Veurne-Lo.
ID: 16945 | Bouwkundig element
Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.
ID: 16946 | Bouwkundig element
Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.
ID: 16974 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 45 (Veurne)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) links afgewolfd op de hoek; jaarankers 1836. Recente restauratiewerken onder leiding van architect W. Snauwaert (Oostende) met betrekking tot de bedaking.
ID: 16976 | Bouwkundig element
Driekoningenstraat 1 (Veurne)
Hoeve ten zuidoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Semigesloten opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begrint rechthoekig erf.