Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 44560 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hauwerstraat 16 (Buggenhout)
Haaks op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning, naar verluidt voorheen met smidse, volgens het kadasterarchief vernieuwd in 1884. Verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en aflijnende getrapte daklijst.


ID: 44533 | Bouwkundig element

Burgerhuis en maalderij Van den Bossche

Houtenmolenstraat 14-16 (Buggenhout)
De woning is een mooi voorbeeld van een statisch neoclassicistisch burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw. Het telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak vooraan en een schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer boven de latere uitbreiding achteraan. Het voormalige maalderijgebouw, ingeplant aan de straat links van het woonhuis, is een langgestrekt bakstenen gebouw van zes traveeën onder een pannen zadeldak en werd samen met het woonhuis ontpleisterd.


ID: 88608 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Houtenmolenstraat 27 (Buggenhout)
Ver achterin gelegen woning met links ervan een aardeweg leidend naar een cirkelvormige omgrachte site, de oude banmolensite, opgericht door de heer van Opdorp in 1676. Volgens het kadasterarchief werd een bestaand huis in 1897 vernieuwd. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Kleurrijk parement van witte geglazuurde tegels verrijkt met speklagen van groene en gele tegels.


ID: 44532 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Houtenmolenstraat 7 (Buggenhout)
Boerenarbeiderswoning, ingeplant op de verspringende rooilijn, met voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen vierkante gemetste pijlers, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm uit 1893.


ID: 44576 | Bouwkundig element

Brouwershuis Van Damme

Kerkstraat 87-91 (Buggenhout)
Voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Damme, ingeplant op de hoek met de Spoorwegstraat en de spoorwegovergang. Volgens het kadasterarchief werd een vrijstaande woning met koetshuis opgericht in 1878 door Julien Van Damme-Kiekens, in 1880 uitgebreid aan de linker kant en oprichting van de brouwerijgebouwen rechts, achter het koetshuis.


ID: 44581 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.


ID: 44582 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 20 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren, art deco hekwerk tussen bakstenen pijlers, op bakstenen voet met arduinen dekplaat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 op de plaats van een vroeger huis van 1840, in 1893 achteraan uitgebreid door de toenmalige eigenaar G. Van Belle.


ID: 44585 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Maalderijstraat 36 (Buggenhout)
Achterin gelegen dorpshuisje, volgens literatuur locatie van de vroegere pastorie, voor de bouw van de huidige pastorie in 1776.


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 87628 | Bouwkundig element

Laad- en losplaats met herberg en winkel In de Nieuwe Kaai

Scheldestraat 8, Veerstraat 9 (Buggenhout)
Langgestrekt gebouw met één bouwlaag en zadeldak, met oude kern, opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief circa 1880 deels heropgebouwd en uitgebreid met een kolenmagazijn in 1885.