Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 44601 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij Het Lindeken

Varentstraat 111 (Buggenhout)
Voormalige hoeve en brouwerij "Het Lindeken" ingeplant aan de grens met Lebbeke, de Processieweg en de voetweg, zogenaamd Dendermondeweg.


ID: 44600 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Varentstraat 16 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis, gebouwd in 1876. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, opgetrokken uit oranjerode baksteen met witte bakstenen speklagen en ontlastingsboogjes, op een plint van hardsteenplaten.


ID: 44539 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Opdorp met park

Vekenstraat 1 (Buggenhout)
Huidig kasteeldomein met deels behouden landschapspark met vijver, gerestaureerde ijskelder en ijzeren boogbrugje met ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers aan het begin van de Vekenstraat. In 1887 werd het oude kasteel volledig gesloopt en ongeveer op dezelfde plaats werd een volledig nieuw kasteel opgetrokken. Kasteel op rechthoekige plattegrond met eclectisch hoofdvolume van zeven traveeën en drie bouwlagen.


ID: 44604 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Zittingsweg (Buggenhout)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, op een gevelsteentje in het fronton gedateerd 1892. Heden gecementeerde witgeschilderde bakstenen kapel van één travee met voorportaal op rechthoekige plattegrond en afgedekt met een half schilddak met kunstleien.


ID: 78791 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.


ID: 78935 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Antwerpse Heirweg 41 (Damme)
Historische hoeve met geschiedenis opklimmend tot de 18de eeuw, thans met grotendeels eind 19de-eeuwse hoevegebouwen zie datering op oostzijgevel van schuur "1891". Hoeve met losstaande bestanddelen omheen onverhard, deels gekasseid erf. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis volgens kadaster in 1891 herbouwd tot L-vormig volume. Noordzijgevel getypeerd door decoratief metselwerk, onder meer licht uitspringende, spitsbogige beglaasde gevelkapel. Langsschuur en stalgebouwen.


ID: 78937 | Bouwkundig element

Boerenwoning 't Molentje

Antwerpse Heirweg 53 (Damme)
Eénlagige boerenwoning, gelegen parallel met de straatkant op de voormalige wijk Donk en opgetrokken volgens kadaster in 1881. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 78940 | Bouwkundig element

Overweghuisje

Bolakkerstraat 1 (Damme)
Overweghuisje van de in 1862 aangelegde spoorlijn Brugge-Eeklo (zie Oud Spoorwegpad en Stationsstraat). Gebouwd in 1891 in opdracht van de "Maatschappij der ijzeren wegen Eecloo-Brugge" langs de noordzijde van de toenmalige spoorlijn, op de plaats van een klein gebouwtje. Witgeschilderd bakstenen gebouw voorzien van gecementeerde en zwart geschilderde plint onder zadeldak van mechanische pannen.


ID: 78649 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Bonemstraat 1 (Damme)
Hoeve Bonem, gelegen in gelijknamige site waarvan de historiek teruggaat tot de 13de eeuw. Historische hoeve gelegen op terp als restant van het voormalige Hof Bonem, Hoeve van het langgeveltype opklimmend tot minimum de 17de eeuw, met losstaand bijgebouw (schuur/wagenhuis) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostelijke zijde. Boerenhuis met aansluitende stalvleugel; vijver.


ID: 79018 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Heilige Philippus

Bradericplein 16B (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1861-1876 naar een ontwerp van 1859 door baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). De kerk is een uitbreiding van een Mariakapel die opklimt tot de 14de eeuw. Vivenkapelle is een kerkdorp dat wordt bepaald door het beroemde 'neogotisch complex' bestaande uit de centrale kerk waarrond pastorie en scholen. De kerk ligt in een vierkante kerktuin met gekandelaarde leilindes.