13653 resultaten
ID: 78982 | Bouwkundig element
Nieuwe Weg 4 (Damme)
Romp van de Dorpsmolen, ook Molen Lievens genaamd naar de laatste molenaarsfamilie. Dit was een bakstenen bergmolen die in 1820 op de plaats van een houten staakmolen werd opgericht als koren- en oliemolen. In de jaren 1990 werd de molen gerenoveerd, herbestemd tot woonhuis en geïntegreerd in een recent wooncomplex. De gerenoveerde molenromp bestaat uit een witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder overkragend mansardedak (leien) als imitatiemolenkap.
ID: 78725 | Bouwkundig element
Oude Sluissedijk 19 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw, zie boerenhuis reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak. Dwarsschuur door middel van hoge bakstenen muur verbonden met woonhuis. Ten noorden, klein bakhuis. Omhaagde voortuin.
ID: 78729 | Bouwkundig element
Pottenbakkersstraat 1 (Damme)
Langgestrekt woonhuis vooruitspringend ten opzichte van de zuidelijke rooilijn, met aan westzijde bijgebouw verbonden door tuinmuur, oorspronkelijk vier kleine dorpswoningen met bijgebouw opgetrokken volgens kadaster circa 1844; achtereenvolgens samengevoegd in 1890 tot twee woningen en in 1893 tot één woonhuis. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw met gepekte plint, van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak
ID: 78847 | Bouwkundig element
Scheewege 29 (Damme)
Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis. Links van de deur een bronzen gedenkplaat voor tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. Mariagrotje achter glas-in-loodvenster.
ID: 79030 | Bouwkundig element
Sijseelsesteenweg 1 (Damme)
Voormalige herberg "In de Meerminne", bestaande uit een eind-19de-eeuwse dorpswoning met bijhorende schuur, op een hoekperceel met kleine omhaagde voortuin.
ID: 78742 | Bouwkundig element
Slekstraat 18 (Damme)
Beeldbepalend langgestrekt woonhuis gedateerd 1771, zie muurankers westzijgevel. Langgestrekt éénlagig volume onder mansardedak, gelegen op groot perceel met tuin uitkomend aan de Damse Vaart-Zuid. Zowel rechts als links zij-ingang naar achterliggende tuin. Deels witgeschilderde en gecementeerde baksteenbouw op gecementeerde en zwartgeschilderde plint; geprofileerde houten kroonlijst op klossen.
ID: 78741 | Bouwkundig element
Slekstraat 5 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Ketelstraat. Eénlagig woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1899 op de plaats van een ouder gebouw. Hoekpand van drie traveeën met witgekalkte lijstgevel op zwartgeschilderde en van schijnvoegen voorziene gecementeerde plint, onder zadeldak.
ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).
ID: 78855 | Bouwkundig element
Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.
ID: 78746 | Bouwkundig element
Vivensteenweg 7 (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, opgetrokken volgens kadaster circa 1844 en uitgebreid tot L-vormig volume in 1887. Lange geknikte erfoprit. Aan noordzijde van onverhard erf, boerenhuis met geïncorporeerd stal- en schuurgedeelte. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen). Vrijstaand hondenhok met korfboogopening.