13653 resultaten
ID: 48961 | Bouwkundig element
Kerkstraat 57 (Dendermonde)
Deze monumentale onderkelderde woning in neorenaissancestijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, telt vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak afgelijnd door een houten kroonlijst met tandlijst en klossen op blauw hardstenen consoles. Het gevelontwerp wordt verlevendigd door kleurig materiaalgebruik van baksteen afgewisseld met blauwe hardsteen.
ID: 48768 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 124 (Dendermonde)
Gebouwd in 1894 als twee huizen, in 1904 verenigd tot één huis. Bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. Achter- en naastliggende tuin toegankelijk via ijzeren hek aan dito hekpijlers, tuin aan de straatkant deels afgesloten door jongere lage bakstenen muur met ijzeren hekwerk tussen pijlers.
ID: 48632 | Bouwkundig element
Lambroeckstraat 102-104 (Dendermonde)
Hoeve, volgens kadastergegevens opklimmend tot 1881, wanneer het woonhuis wordt opgetrokken. In 1886 en 1914 wordt het volume met aanbouwen vergroot. De site wordt in 1948 samengevoegd met de stallen ten noorden die aanvankelijk hoorde bij een aanpalende hoeve uit 1879.
ID: 48773 | Bouwkundig element
Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.
ID: 48678 | Bouwkundig element
Langestraat 11 (Dendermonde)
Gelegen in de zuidwestelijke hoek van Dendermonde in de onmiddellijke nabijheid van de gemeentegrens met Lede en Wichelen. Verhard achtererf toegankelijk via een ijzeren hek rechts aan de woning. Vier + drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken
ID: 48213 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 1-3 (Dendermonde)
Ensemble van twee burgerhuizen met monumentale allure gebouwd volgens spiegelbeeldschema, gebouwd in 1880. Twee hoge enkelhuizen van elk drie traveeën met twee bouwlagen op souterrain, afgedekt met zadeldak en opvallende bakstenen lijstgevel met knipvoegen in eclectische stijl met neoclassicistisch geïnspireerde ornamentiek.
ID: 48974 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 13 (Dendermonde)
Op de plaats van deze woning, palend aan de straat, werd volgens kadastergegevens omstreeks 1897 een pand opgericht door de nieuwe eigenaar notaris Van Dorpe. Het gebouwtje hoorde bij de voormalige directeurswoning van L. Gorus-De Block en was bestemd als bureel.
ID: 48973 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 15 (Dendermonde)
Het herenhuis met kasteelallures werd gebouwd in opdracht van Leopold Gorus-De Block, schoonzoon en opvolger van de katoenfabriek van Petrus De Block, op het fabrieksterrein op de plaats van een oudere constructie gebouwd en kadastraal genoteerd in 1881. Het herenhuis in neotraditionele stijl werd gebouwd naar ontwerp van architect Pieter van Kerkhove en is ingeplant op een ommuurd en met hekwerk afgesloten terrein en achteraan het voormalige koetshuis met stallen.
ID: 48969 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 55 (Dendermonde)
De rijkswachtkazerne is een opvallend complex in baksteenbouw. Het omvat het beeldbepalende hoofdgebouw van circa 1876-1879, de vergroting uit 1936, de voormalige directeurswoning en een aansluitende muur met lisenen en baksteenfries die tot tegen de gevangenis doorloopt. Het hoofdgebouw werd door architect Van Kerkhove in de hem typerende stijl gebouwd.
ID: 48222 | Bouwkundig element
Lindanusstraat 29, 33 (Dendermonde)
Fabriek opgericht in 1875, waar voornamelijk katoenen dekens geproduceerd werden. Bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels op hoge schouderstukken. Lijstgevel met symmetrische opstand.