Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.


ID: 48646 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oude baan 91 (Dendermonde)
Circa 1898 opgetrokken op de plaats van oudere bebouwing. Woonhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder half schilddak bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 48692 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Oude Brugstraat 1 (Dendermonde)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief worden in 1883 de woning, de stallen aan de noord- en de schuur aan de westzijde van het erf opgetrokken. In 1884 uitgebreid met de bouw van het koetshuis en stallen aan de zuidzijde van het erf. Bouw in 1901 van het poortgebouw aan de oostzijde van het erf, waardoor een afgesloten erf tot stand komt.


ID: 48890 | Bouwkundig element

Station Schoonaarde

Oude Brugstraat 2-4 (Dendermonde)
Spoorwegstation opgericht in 1879-1880 aan de spoorlijn Gent - Dendermonde, een van de oudste spoorlijnen in ons land. Het station dat nog steeds in gebruik is vervangt een ouder en kleiner station. Het stationsgebouw bezit typologisch en stilistisch de gebruikelijke karakteristieken van een landelijk stationsgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Wachthuisje op het perron. Bakstenen bijgebouwtje van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met Boomse pannen.


ID: 48693 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Oude Brugstraat 3 (Dendermonde)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief wordt de site voor het eerst bebouwd in 1899. In 1932 registreert het kadaster de verbouwing en vergroting van de woning, waarbij volgens de mutatieschetsen de afgeschuinde hoek tot stand komt. Bakstenen hoekhuis van twee bouwlagen, met straatgevels van twee traveeën en afgeschuinde hoektravee.


ID: 48128 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.


ID: 48250 | Bouwkundig element

Beluik

Oude Vest 16 (Dendermonde)
Voormalig beluik, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenzijdig bebouwd steegbeluik gerenoveerd in 1977-1978 en met twee aan de straat gelegen vernieuwde huizen samengevoegd tot één handelshuis genaamd "Het Pand".


ID: 48791 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Pastoor Claeysstraat 50 (Dendermonde)
Arbeidershuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), volgens het kadasterarchief gebouwd in 1887.


ID: 48792 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pastoor Claeysstraat 63 (Dendermonde)
Burgerhuis met aanpalende stallen en bijhorend land met tuin. Gelegen in straatbocht vlakbij de spooroverweg aan splitsing met Koning Albertstraat. Aan de straat gelegen woning volgens het kadasterarchief gebouwd in 1886 door veehandelaar Dominique De Cock–Goossens.


ID: 48696 | Bouwkundig element

Hoeve

Plesbosstraat 4 (Dendermonde)
Achterin gelegen hoeve volgens het kadasterarchief gebouwd in 1888 ter vervanging van een oudere hoeve, die al opgetekend staat op het primitief kadasterplan van 1829. Boerenarbeiderswoning met bepleisterde en geschilderde, verankerde baksteenbouw onder mank zadeldak. Haaks op de straat ingeplante dwarsschuur met geïncorporeerde stallen aan de noordoostzijde van het erf.