13653 resultaten
ID: 125911 | Bouwkundig element
Lindanusstraat 40-62 (Dendermonde)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met arbeidershuizen volgens repeterend schema, opgetrokken in 1888 door Judocus Gorus - De Zeeuw, eigenaar van de zoutziederij aan de Beurzestraat.
ID: 48606 | Bouwkundig element
Mespelarestraat 60-62 (Dendermonde)
Twee aanpalende woonhuizen van één bouwlaag volgens kadastergegevens respectievelijk opgetrokken in 1890 en 1896.
ID: 48607 | Bouwkundig element
Mespelarestraat 76 (Dendermonde)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning aan zijslag van de Mespelarestraat, met eind 19de- of begin 20ste-eeuws voorkomen. Door lange gevelankers gekenmerkt bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak in kunstleien.
ID: 48683 | Bouwkundig element
Migrostraat 55 (Dendermonde)
Vrijstaand burgerhuis met omhaagd voortuintje, volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1932. Dieper gelegen, omhaagde stal behorende tot de voorafgaande bebouwing, volgens het kadasterarchief daterend van 1888.
ID: 48777 | Bouwkundig element
Moerstraat 173 (Dendermonde)
Hoeve bestaand uit een aan de straat ingeplante woning met aanpalend poortgebouw, opgericht in 1884. Oude gebouwen op het achtererf vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door de huidige bedrijfsgebouwen in L-vorm. Erf gedeeltelijk omhaagd en afgezet met dennenbomen. Moerbeiboom aan de straatkant. Erf toegankelijk via overzolderde doorrit rechts van het woonhuis.
ID: 48641 | Bouwkundig element
Nederstraat 27-29 (Dendermonde)
Ensemble van twee arbeidershuizen, volgens kadastergegevens in 1880 volledig herbouwd. Twee aanpalende woningen van één bouwlaag en elk drie traveeën onder pannen zadeldak.
ID: 48240 | Bouwkundig element
Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.
ID: 48241 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwkerkplein (Dendermonde)
Standbeeld van beeldhouwer Charles Auguste Fraikin, opgericht in 1878 als aandenken voor pater Pieter-Jan De Smet die al tijdens zijn leven erkenning kreeg voor zijn missiewerk bij de Indianen in de Verenigde Staten en door de Amerikaanse regering belast werd met vredesopdrachten. In 1982 viel het beeld van zijn sokkel en bleek het onherstelbaar beschadigd. Er werd een getrouwe kopie gemaakt in polyester door Michel Peleman, naar de originele maquette uit het Fraikinmuseum in Herentals.
ID: 48653 | Bouwkundig element
Ouburg 154 (Dendermonde)
Alleenstaand enkelhuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak in zwarte pannen met lager bijgebouw onder zadeldak in rode Vlaamse pannen, vermoedelijk gebouwd op het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. .
ID: 48982 | Bouwkundig element
Ouburg 2 (Dendermonde)
De brouwerswoning is een opvallend en beeldbepalend herenhuis van circa 1880-1892 achter een door sierlijk gesmeed hekwerk afgesloten voortuintje. De bijhorende mooi aangelegde tuin is volledig ommuurd en deels met gesmeed hekwerk afgesloten en voorzien van de nodige aanhorigheden. Het voormalige koetshuis is gelegen links van het woonhuis; een vrijstaand dienstgebouwtje achter de woning was eertijds bestemd als stal. De aanhorigheden zijn opgetrokken in dezelfde materialen als het woonhuis en maken inherent deel uit van het wooncomplex.