Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 84313 | Bouwkundig element

Eenvoudige veldkapel

Bamstraat (Dentergem)
Voor het eerst aangeduid op de mutatieschets van het kadaster in 1894. Eenvoudige veldkapel, heden waarschijnlijk dienstdoend als opslagruimte. Baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met segmentboogdeur. Zadeldak (eterniet?) bekroond met eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 84308 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De oude hoeve wordt volgens het kadaster circa 1880 vervangen door nieuwbouw, op de mutatieschets gelegen in de "Oudewalle meerschen". Woonhuis (leegstaand) in verankerde, witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en pannen zadeldak. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met bewaard schrijnwerk, luiken en grote roedeverdeling.


ID: 84312 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), volgens mutatieschetsen van het kadaster ligt de hoeve in "Den put hoek" en wordt circa 1839 en 1876 uitgebreid. Toegankelijk via een oprit afgeboord met jonge linden. Verankerd bakstenen woonhuis met gecementeerde plint, zadeldak met grijze pannen. Segmentboogdeur en -vensters met nieuw schrijnwerk.


ID: 84507 | Bouwkundig element

Hoeveke ten Paelmen

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 84473 | Bouwkundig element

Herberg De Paling

Deinzestraat 59 (Dentergem)
Lage verankerde baksteenbouw, volgens kadaster opgetrokken circa 1896, bij de heraanleg van de straat. De afgeronde hoek dateert van een verbouwing circa 1939.


ID: 84424 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Jozef en cichorei-ast

Dentergemstraat 18 (Dentergem)
Dubbelhuis met gevel in gele baksteen op arduinen plint, volgens kadaster opgetrokken circa 1888. Vroeger was dit de herberg "Sint-Jozef", tot 1910 bewoond door timmerman Henri Vancoilli. Door zijn ligging aan het tramplein veranderde de herberg van naam "De Tramstatie". Circa 1923 werd de herberg stopgezet en volgens kadastergegevens rechts de cichorei-ast ertegenaan gebouwd. Rode baksteenbouw met geelbakstenen gevel onder zadeldak.


ID: 84316 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stalling

Dreve 14-16 (Dentergem)
De twee huizen vormden vroeger een geheel. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. In 1892 wordt een aanvraag ingediend om hier een huis met stal te herbouwen. Het huis had toen elf traveeën. Heden is het huis opgesplitst in twee rijwoningen. Baksteenbouw met eenvoudige witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint.


ID: 84318 | Bouwkundig element

Vrijstaande dorpswoning

Dreve 34 (Dentergem)
Vrijstaande, lage woning onder pannen zadeldak en terugwijkend op de rooilijn. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. Het kadaster vermeldt in 1882 een reconstructie van het huis.


ID: 84427 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dujardinstraat 4 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen terug te vinden op Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Verhard erf met laag verankerd bakstenen woonhuis onder zadeldak met rode pannen. Steekboogvormige muuropeningen, voorzien van luiken, met vernieuwd schrijnwerk naar oude model. Schuur ten oosten.


ID: 84428 | Bouwkundig element

Maalderij en moderne woning

Dujardinstraat 7 (Dentergem)
Vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten ervan moderne woning.