Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 86961 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinuskerk

Aarsele-Dorp 3A (Tielt)
Sint-Martinuskerk, neogotische parochiekerk gebouwd in 1909-1912 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette (1866-1927), met behoud van de midden 13de-eeuwse vieringtoren.


ID: 87088 | Bouwkundig element

Hoeve

Aarselekapellestraat 37 (Tielt)
Hoeve, waarvan het boerenhuis in kern minimaal opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande bestanddelen in L-vorm rondom open en deels verhard erf. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken met kleine dakoverstek. Haaks op de erfoprit aan oostzijde, een dubbel boerenhuis; ten zuiden een stal met schuur en wagenhuis uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 86973 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Aarselestraat (Tielt)
Sint-Antoniuskapel, gelegen aan de westzijde van de weg op de perceelssplitsing. Gebouwd in 1901 in opdracht van gemeenteontvanger Karel Houtekier (zie nummer 40). Gerestaureerd in 2004. Sobere neogotische dorpskapel in donkerrode baksteen onder zadeldak (nok haaks op straat, zwarte geglazuurde mechanische pannen).


ID: 86967 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Aarselestraat 18 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, voormalige dokterswoning. Volgens kadaster opgetrokken in 1839, in opdracht van dokter Frederic Callens (onder meer burgemeester 1843-1851).


ID: 86966 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Aarsele

Aarselestraat 4 (Tielt)
Gemeentehuis van Aarsele, voorheen "Villa Zonnestraal", gelegen aan de westzijde van de straat. Vrijstaand volume van twee bouwlagen in gele baksteen onder overkragend schilddak. Ontworpen als eclectische villa, gekenmerkt door veelvuldig gebruik van giet- en smeedijzer.


ID: 86972 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch samenstel van burgerhuizen

Aarselestraat 42, 40A-B (Tielt)
Neoclassicistisch samenstel van twee burgerwoningen. Bakstenen volume van vier plus vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 86974 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Aarselestraat 41 (Tielt)
Brouwerswoning met brouwerij in neoclassicistische stijl. Woning volgens kadaster gebouwd in 1905, brouwerijgebouw achter de woning in 1907 opgetrokken.


ID: 86527 | Bouwkundig element

Hoeve

Abeelstraat 16 (Tielt)
Woonhuis en losstaande schuurstalvleugel reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Erf met losse verharding en centraal bloemenperkje waarrond losstaande hoevegebouwen. Boerenhuis aan noordzijde van het erf met nieuw geplaveide stoep aan erfzijde. Dwarsschuur met grote en kleine poort, eerstgenoemde met klinket. Stal met getoogde deuropeningen.


ID: 86976 | Bouwkundig element

Hoeve

Appelstraat 3 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit naast elkaar gelegen hoevegebouwen, in geschiedenis teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Boerenhuis heropgebouwd in 1855, het tweede woonhuis in 1909 tot stal omgevormd. Boerenhuis van zes traveeën in verankerde eenlagige baksteenbouw onder zadeldak, bakstenen schuur/ stal onder licht overkragend zadeldak.


ID: 87093 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 13 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve afgesloten van de straat door een meidoornhaag. Hoog eenlaags boerenhuis van zes traveeën in verankerde baksteenbouw, witgekalkt en met gepekte plint. Stal onder lagere nok aangebouwd aan westzijde van het boerenhuis. Grote schuur aan westzijde van het erf, met stalgedeelte en wagenhuis.