Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 87002 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Deinsesteenweg 204-206 (Tielt)
Eénlagige woonhuizen, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Telkens drie traveeën in gepleisterde verankerde baksteenbouw, onder zadeldak, met houten kroonlijst. Gecementeerde plint met geometrische motieven.


ID: 87003 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deinsesteenweg 212 (Tielt)
Eénlaagse woning. In 1909 worden twee bestaande kleine huisjes afgebroken. Op dezelfde plaats wordt in 1910 een nieuwe woning opgericht, in opdracht van landbouwer Adiel De Roo, mogelijk met functie als herberg. Verankerd bakstenen éénlagig volume van zeven traveeën onder zadeldak. Houten kroonlijst, gecementeerde plint.


ID: 87005 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

Deinsesteenweg 242-244 (Tielt)
19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen. Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast.


ID: 87007 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deinsesteenweg 284 (Tielt)
Eenlagig woonhuis, volgens kadaster opgericht in 1912 ter vervanging van een bestaand volume, in opdracht van herbergier Basiel De Cuman. Verankerd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 86995 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deinsesteenweg 71 (Tielt)
Eénlaags woonhuis, gelegen langsheen de steenweg, palend aan de Hullebeek (grens Aarsele - Tielt).  Opgericht door metselaar Jan De Loof in 1875. In 1915 wordt een smidse aangebouwd aan de westzijde. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder vernieuwd pannen zadeldak. Dichtgemetselde poortopening aan de westzijde (voormalige smidse).


ID: 86700 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Deken Darraslaan 2-4, Ieperstraat 86, Polenplein (Tielt)
Eenheidsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit panden opgetrokken in 1892 volgens het kadaster in opdracht van Hendrik Loosveldt uit Tielt; in 1900 uitgebreid met een derde pand langs de Deken Darraslaan. In de loop der tijd o.m. in gebruik als herberg en kapperszaak.


ID: 86571 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Deken Darraslaan 46 (Tielt)
Woonhuis van voormalige 19de-eeuwse smidse gelegen in de wijk "Leiaardsboom". In 1901 wordt de smidse en het woonhuis opgesplitst door de erfgenamen van smid Felix Bourgeois; het gedeelte aan de oostzijde wordt omgevormd tot apart woonhuis (nummer 44). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van cementbepleistering.


ID: 87008 | Bouwkundig element

Stamboschhoeve

Donsegemstraat 10 (Tielt)
Hoeve bestaande uit vrijstaande gebouwen rondom een erf in losse verharding. Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Gerenoveerd bakstenen woonhuis met stal, onder zadeldak. Getoogde muuropeningen waarin nieuw houten schrijnwerk en luiken. Stalgedeelte aan de oostzijde. Haaks daarop ten oosten een stalvolume in donkerrode baksteen onder zadeldak, met nieuwere aanbouwen. Getoogde muuropeningen.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86585 | Bouwkundig element

Hoeve

Egemsesteenweg 33 (Tielt)
Hoeve waarvan het oorspronkelijk woonhuis volgens kadaster wordt opgetrokken in 1906 in opdracht van steenbakker Jules Vansteenhuyze uit Tielt. In 1908 registreert het kadaster de bouw van het achterliggend stalgebouw. Het woonhuis wordt tijdens het interbellum aangepast.