Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 89540 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Bavikhoofsestraat 57 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).


ID: 89605 | Bouwkundig element

Hoeve

Bossenstraat 40 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit leegstaand woonhuis en recente bijgebouwen. Boerenhuis opgetrokken volgens kadaster in 1903 door weduwe en kinderen van landbouwer Frans Delbaere uit Wielsbeke, aangebouwd tegen een bestaande kapel.


ID: 89606 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Hooghcamere

Caignaardstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Hooghcamere", bestaande uit losstaande en aaneengebouwde 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen, in kern of geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw.


ID: 89453 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverstraat 2 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen, grotendeels opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89613 | Bouwkundig element

Hoeve met nieuwe bijgebouwen

Heirweg 133 (Wielsbeke)
Hoevetje met nieuwe bijgebouwen. Hoevesite in geschiedenis opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, rond 1830 eigendom van de Burgerlijke Godshuizen te Gent. Boerenhuisje volgens kadaster opgetrokken rond 1885 ter vervanging van een ouder woonhuis dat meer ten noorden lag.


ID: 89614 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Heirweg 142-144 (Wielsbeke)
Samenstel van twee éénlaagswoningen ten zuiden van de straat, schuin ten opzichte van de rooilijn gelegen. Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, aangeduid als woonhuis op de kaart van het derde kanton "Droogenbroothoeck" van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763).


ID: 89458 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Heirweg 15 (Wielsbeke)
Samenstel van twee éénlagige woonhuizen, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Dorpswoningen van vier en vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 89615 | Bouwkundig element

Hoeve en maalderijsite

Heirweg 228 (Wielsbeke)
Hoeve en maalderijsite, waarvan het woonhuis wellicht dateert uit 1786.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 89558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keihoek 18 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, mogelijk teruggaand tot de 15de eeuw (zie volkstelling). In het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) worden twee volumes afgebeeld, ter hoogte van het huidige woonhuis en de haaks daartegenover gesitueerde stalvleugel. Op het primitief plan circa 1830 wordt een bijkomend gebouw afgebeeld ten zuiden van het woonhuis.