Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 89522 | Bouwkundig element

Kloosterkapel

Sint-Laurentiusstraat 1 (Wielsbeke)
Voormalige kloosterkapel, herbestemd en ingericht als woning. De kapel wordt circa 1903 gebouwd door de VZW Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. Rode baksteenbouw onder zadeldak in kunstleien. Rechthoekige kooruitbouw onder lagere nok. Noordelijke en zuidelijke gevels met sierankers en drielicht in spits spaarveld.


ID: 89653 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Neoromaanse parochiekerk, gebouwd in 1910-1913 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, met behoud van de 12de-eeuwse vieringtoren en transeptmuren. Georiënteerde kerk met omringend kerkhof, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander.


ID: 89658 | Bouwkundig element

Congregatiezaal

St.-Bavostraat 23 (Wielsbeke)
Congregatiezaal/ parochiezaal "Den Aert", gelegen aan de oever van de oude Leiearm. De patronagezaal wordt eertijds in de volksmond "Den Tap" geheten. Huidige benaming gegeven in 1968 bij officiële opening van de jeugdclub, naar de "aert" of "aard", de aanlegplaats voor schepen die halt hielden te Sint-Baafs-Vijve.


ID: 89530 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vierlindenstraat 20 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, in site opklimmend tot de 17de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen en een 20ste-eeuws boerenhuis.


ID: 89529 | Bouwkundig element

Werkmanswoning

Vierlindenstraat 4 (Wielsbeke)
Werkmanswoning. Op het primitief plan (circa 1830) wordt reeds een schuin op de straat gesitueerd gebouw weergegeven op deze plaats. In 1908 wordt de bestaande tweewoonst in opdracht van landbouwster Maria Beel afgebroken en vervangen door een nieuwe woning, parallel met de straat.


ID: 89661 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Vlasstraat (Wielsbeke)
Kruiskapel. Volgens literatuur klimt de kapel in geschiedenis op tot het midden van de 14de eeuw. Haaks op de straat ingeplante witgekalkte bakstenen kapel onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 89667 | Bouwkundig element

Vellenfabriek

Wakkensteenweg (Wielsbeke)
Voormalig fabriekspand, in de volksmond "vellenfabriek" genoemd, bij kadaster vermeld als "stoomleerfabriek". Opgetrokken in 1906 langs de Loverbeek in opdracht van handelaar August Vanoverbeke uit Wakken, met plaatsing van stoommachine. In 1927 laten handelaars Jozef en Daniël Vanoverbeke de naastliggende woning ten noorden (nummer 90) optrekken.


ID: 89671 | Bouwkundig element

Fabriekspand

Wakkensteenweg 148 (Wielsbeke)
Fabriekspand, opgetrokken rond 1906 in opdracht van weduwe en kinderen van handelaar August Vandenbroucke, met functie als "wollefabriek".


ID: 89662 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1908

Wakkensteenweg 33 (Wielsbeke)
Woonhuis met neoclassicistische invloeden, opgetrokken in 1908 in opdracht van eigenaar Leontina Vandenbossche uit Schaarbeek.


ID: 89592 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Wielsbeeksestraat 5 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning gelegen vlakbij het Sint-Brixiusplein. Reeds bebouwing aanwezig op deze plaats circa 1830 (zie primitief plan), in eigendom van winkelierster Aug. De Smet. In 1903 wordt het pand in opdracht van de gemeenteontvanger van Ooigem, Pieter Vanoverbergh – Deschietere, vervangen door een nieuwbouw. De woning was aangebouwd aan de naastliggende matrassenfabriek "De Ster".