Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 89501 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Arthur Lambrecht

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek Arthur Lambrecht met vlasschuren en incorporatie van een ouder gedeelte. Gelegen aan de zuidzijde van de Rijksweg in de nabijheid van de Leie, ten oosten van de "Bornkapel".


ID: 89646 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaande uit 20ste-eeuwse fabrieksgebouwen, schoorsteen en vlasschuren. De roterij werd afgebroken. Naar verluidt omvorming van een voormalige maalderij.


ID: 89500 | Bouwkundig element

Tramstatie

Rijksweg 131 (Wielsbeke)
Voormalige "tramstatie". Volgens kadaster gebouwd in 1902 in opdracht van Rijkaard Vanschoebeke uit Sint-Baafs-Vijve. Achteraan werd een aanpalende zwingelarij aangebouwd. Het gebouw was volgens literatuur tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als tramhalte.


ID: 89508 | Bouwkundig element

Portiers- of conciërgewoning van het kasteel Ten Broucke

Rijksweg 234 (Wielsbeke)
Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen. Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen.


ID: 89509 | Bouwkundig element

Parochiezaal Gildhof

Rijksweg 240 (Wielsbeke)
Voormalige parochiezaal "Gildhof", thans herbestemd als wasserij. Gelegen in de binnenbocht van de Rijksweg ter hoogte van het oude dorpsplein. Op 3 augustus 1907 wordt het nieuwe Gildhof ingehuldigd, als feestzaal, vergaderzaal of zaal voor voordrachten, toneel en ontspanning. De nieuwe stichting ligt onder de bescherming van Heilige Mauritius, naar de mecenas, baron Maurice van der Bruggen. In de jaren 1920 wordt het Gildhof onder meer gebruikt als naaischool. De zaal is eigendom van de V.Z.W. "Parochiale Werken".


ID: 89637 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Rijksweg 35, 35A (Wielsbeke)
In 1872-1873 opent de Congregatie Heilige Jozef uit Brugge een klooster met meisjesschool in Sint-Baafs-Vijve. Gronden en gebouwen zijn eigendom van Joannes Carton, handelaar te Sint-Baafs-Vijve. In 1911 wordt het schoolgebouw volgens kadaster als klooster ingericht.


ID: 89520 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende vlasfabriek

Rijksweg 490-498 (Wielsbeke)
Neoclassicistische herenwoning uit 1875 met achterliggende vlasfabriek.


ID: 89641 | Bouwkundig element

Herberg

Rijksweg 73 (Wielsbeke)
Herberg, volgens kadaster opgetrokken in 1912 in opdracht van Hendrik De Clerck, slachter te Sint-Baafs-Vijve. Bakstenen hoekpand van twee bouwlagen onder mansardedak, met een afgeschuinde hoektravee met dakkapel onder zadeldakje.


ID: 89644 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met vlasschuur en magazijn

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 89647 | Bouwkundig element

Eclectische burgerhuizen

Rijksweg 95-97 (Wielsbeke)
Samenstel van eclectische woonhuizen, gebouwd circa 1911 voor Maurits, Alice, Arthur en Jozef Lambrecht, vlashandelaars en -landbouwers uit Wielsbeke. De dubbelwoonst krijgt in 1940 te leiden van beschietingen en obusinslagen, waardoor de achtergevels moesten worden hersteld.