Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 135200 | Landschappelijk geheel

Barbierbeekvallei en Bolakkergebied

Bazel, Kruibeke (Kruibeke)
De vallei van de Barbierbeek te Kruibeke vormt een landschappelijke eenheid door het samenspel van de geomorfologische en fysisch-geografische waarde van de Barbierbeek en haar vallei met de cultuurhistorische en botanische waarde van de percelen en de perceelsranden. Het gaafste gebied met nog bolle akkers bevindt zich ten zuiden van de Barbierbeek.


ID: 135201 | Landschappelijk geheel

Polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde

Bazel, Kruibeke, Rupelmonde (Kruibeke)
De polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ligt langs de linkeroever van de Schelde. De polder werd zeker in de 13de eeuw of vroeger bedijkt. Temidden het langgerekte gebied loopt de Barbierbeek dwars door de polder. Tot aan de herinrichting als gecontroleerd overstromingsgebied was de historische percelering goed zichtbaar. Welen en kreken langs de dijken laten zien dat er in het verleden meermaals dijkdoorbraken zijn geweest.


ID: 301123 | Bouwkundig element

Dorpskom Bazel

Broedersstraat, Dorpstraat, Eendenlaan, Fazantenlaan, Hazenpad, Joris D'Hondtstraat, Kemphoekstraat, Kerkstraat, Koningin Astridplein, Kruibekestraat, Lamperstraat, Oud-Hoflaan, Parklaan, Pastoor Pungsstraat, Plezantstraat, Rupelmondestraat, Verkortingsdijk, Weispoel (Kruibeke)
Het dorpsgezicht van de dorpskom van Bazel concentreert zich rond Koningin Astridplein met de parochiekerk Sint-Pieter en het kasteeldomein van Wissekerke met park.


ID: 301485 | Bouwkundig element

Schans Landmolen

Heirstraat (Kruibeke)
De schans Landmolen is één van de 12 betonnen pantserschansen van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Hij werd gebouwd in de periode 1906-1914.


ID: 301127 | Bouwkundig element

Scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde

Scheepsbouwersstraat (Kruibeke)
De scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde werd gesticht in 1913. In 1962 werd de werf uitgebreid met een tweede scheepshelling. Betonnen helling van 100 meter lang uitgerust met 15 wagens op stalen rails.


ID: 301452 | Bouwkundig element

Dorpskom Lede

Binnenweg, Lededorp, Rechemstraat (Kruisem)
De kleinschalige dorpskern van Lede wordt onder meer bepaald door de parochiekerk Sint-Denijs, de ten oosten ervan gelegen voormalige pastorie en enkele 19de-eeuwse dorpswoningen langs de straat Lededorp.


ID: 74427 | Bouwkundig element

Villa gedateerd 1905

Churchillstraat (Winston)(KRU) 34 (Kruisem)
De villa van 1905 werd gebouwd door de nijveraarsfamilie Veroughstraete als directeurswoning bij een geplande fabriek, die er nooit gekomen is. Ze werd ingeplant in een ruime tuin afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers op laag muurtje.


ID: 74361 | Bouwkundig element

Neogotische directeurswoning

Colijnstraat 1 (Kruisem)
Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.


ID: 301340 | Bouwkundig element

Dorpskom Wannegem

Fonteinstraat, Huisepontweg, Nokerepontweg, Wannegem-Ledestraat, Wannegemdorp (Kruisem)
De dorpskom van Wannegem-Lede ligt op een heuvelkam tussen de valleien van de Plank- en de Herkplasbeek. De lintbebouwing met kleinschalige woningen en de Sint-Machutuskerk gaan terug tot de 18de eeuw.


ID: 74374 | Bouwkundig element

Eclectische dokterswoning

Hoogstraat 27 (Kruisem)
Eclectische villa gebouwd in 1910 als dokterswoning. Omringende grote beboomde tuin met vijver, aan de straat afgesloten door lugusterhagen achter lage muurtjes.