Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 27254 | Bouwkundig element

Burgerhuis Cambier

Markt 41 (Oudenaarde)
Diephuis van oorspronkelijk drie bouwlagen met inbegrip van de huidige kelderverdieping en met trapgeve, aangepast in de 19de eeuw als bepleisterde lijstgevel met toevoeging van bovenste bouwlaag. Oudste kern van Doornikse breuksteen opklimmend tot 12de eeuw. In de tuinmuur, 16de-eeuws rondboogpoortje met omlijsting van zandsteen.


ID: 27686 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Meldenstraat 2 (Oudenaarde)
De vroegere pastorie van de Sint-Martinusparochie werd gebouwd in 1856 in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. De pastorie is omgeven door een ommuurde tuin met vrijstaande armpomp en ten westen een serre tegen de omheiningsmuur.


ID: 301303 | Bouwkundig element

Dorpskom Mullem

Mullemstraat (Oudenaarde)
De dorpskom van Mullem is een getuige van een bijna ongeschonden bewaarde vroegmiddeleeuwse bewoningsite, overeenstemmend met de huidige dorpskern, die zich ontwikkeld heeft naast een voormalige feodale omwalde motte, waar het zogenaamde kasteeltje staat, en in de buurt van de 12de-eeuwse Sint-Hilariuskerk.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 301422 | Landschappelijk element

Kasseiweg Sint-Amelbergastraat

Sint-Amelbergastraat (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 300724 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument The American Battle Monument

Tacambaroplein (Oudenaarde)
Ter herdenking van de Amerikaanse militaire gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog werd dit oorlogsgedenkteken ingehuldigd in 1937 door The American Battle Monuments Commission. Het is een sober maar sterk artistiek opgebouwd monument met moderne geometrische vormgeving van de interbellumarchitectuur en sierelementen in art-decostijl, naar ontwerp van Harry Sternfeld.


ID: 72421 | Bouwkundig element

Hoogmolen

Hoogmolenweg 15 (Oudsbergen)
Voormalige watergraanmolen op de Abeek. De molen staat aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 als een tweeledig geheel, met molenhuis en molenaarswoning. In de eerste helft van de 19de eeuw kreeg de molen grosso modo zijn huidige vorm.


ID: 72451 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Oudsbergen)
De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.


ID: 72427 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Muisvenstraat (Oudsbergen)
De kapel is een zeer oude stichting, en was waarschijnlijk het eerste religieuze centrum van Gruitrode. Bakstenen gebouw van één travee met halfrond, bepleisterd koor van breuksteen, zadeldak, met klokkenruiter op het koor; getoogde vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw, ook in het koor.