Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 302503 | Bouwkundig element

Dorpskern Overijse

Begijnhof, Begijnhofplein, Brusselsesteenweg, Fezelarenstraat, Gebr. Danhieuxstraat, Heuvelstraat, J. Bt. Dekeyserstraat, Just. Lipsiusplein, Kardaan, Leegheid, Maurits Coomansstraat, Nestor Rowiesstraat, P.I. Taymansstraat, Pastoriestraat, Solheide, Stationsstraat, Waversesteenweg (Overijse)
De dorpskern van Overijse wordt bepaald door het centrale en sterk hellende Just. Lipsiusplein met de Sint-Martinuskerk, ten noorden op de helling ligt het historische Justus Lipsiushuis met tuin, ten zuiden van het plein sluit de bebouwing langs de Waversesteenweg aan bij het centrumplein met hierachter enkele oude steegjes en voormalige brouwerijen. Beeldbepalend voor het centrum van Overijse zijn de woonhuizen met oudere kern en de vele gecementeerde gevels, dit bepaalt ook het beeld van de Heuvelstraat. Aansluitend ten zuidwesten van het centrum bepalen de begijnhofkapel, als restant van het voormalige begijnhof, de vuurmolen en een oude brouwerij het uitzicht. Ten oosten sluit het kasteeldomein Isque van de plaatselijke heren aan bij het historische centrum waarvan de IJse de zuidelijke grens vormt.


ID: 40434 | Bouwkundig element

Maalderij De Vuurmolen

Begijnhof 17 (Overijse)
Industriële graanmaalderij met stoomaandrijving. Hoofdvolume gebouwd in 1902 in gewapend beton, gedurende de jaren 1920 uitbreiding onder zadeldaken ten westen en rond 1955 een tweede uitbreiding in beton en baksteen ten oosten.


ID: 302534 | Landschappelijk element

Koningsberg

Kouterstraat, Walravensbosstraat (Overijse)
Het hellingsbos op de Koningsberg, omgeven door akkers en grasland, vormt een relict van de landschappelijke structuur ten tijde van Ferraris (1770-1778) met versnipperde bebossing op hellingen en in valleien.


ID: 200029 | Bouwkundig element

Sanatorium Joseph Lemaire

Waversesteenweg 331 (Overijse)
Het complex bestaat uit een kruisvormig hoofdgebouw - het sanatorium - en verschillende, over het terrein verspreide dienstgebouwen die architecturaal één geheel vormen, gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Maxime Brunfaut.


ID: 80647 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Deusterstraat (Peer)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust of Deusterkapel werd opgericht in de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 80768 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo met ommuurd kerkhof en grafkapel

Pastorijstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis van 1896-98, met toren van het vroegere bedehuis in Kempische baksteengotiek. Kerkhofkapel en -muur dateren van het einde van de 19de eeuw.


ID: 80769 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Trudoparochie

Pastorijstraat 1 (Peer)
Alleenstaand neoclassicistisch dubbelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw; gelegen ten zuidwesten van de kerk, aan de straatzijde voorzien van een bakstenen muurtje uit het interbellum.


ID: 302772 | Bouwkundig element

Dorpsdries Kleine Brogel

Zavelstraat (Peer)
Het dorpsgezicht omvat de dorpsdries van Kleine-Brogel, de omgeving van de zeepziederij en van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust en een voormalige langgestrekte hoeve.


ID: 80341 | Bouwkundig element

Sevensmolen

Breugelweg (Pelt)
De Sevensmolen, is een 18de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet.


ID: 130979 | Landschappelijk element

De Kerkelinde

Kerkdijk, Rodenbachlaan (Pelt)
De Kerkelinde, een Hollandse linde (Tilia europaea (x)), bevindt zich nabij het kruispunt van de Kerkdijk met de Rodenbachlaan en staat ten westen van de parochiekerk Sint-Martinus.