Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 200142 | Bouwkundig element

NMVB-tramstation met dienstgebouwen

Stationsstraat 22, 22A (Oud-Heverlee)
Tramstelplaats van de Buurtspoorwegen van circa 1900 bestaande uit een tramstation met woning, twee loodsen en een watertoren met kolenhok en lampisterie.


ID: 11724 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kerkstraat 46 (Oud-Turnhout)
De pastorie werd gebouwd in 1895 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans. Pastorietuin doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 300777 | Bouwkundig element

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)
De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.


ID: 300833 | Bouwkundig element

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.


ID: 302012 | Bouwkundig element

Fontein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)
Leeuwenfontein van de hand van gebroeders Parmentier, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 200951 | Landschappelijk element

Kasseiweg Jagerij

Jagerij (Oudenaarde)
Deze kasseiweg is nog één van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegveharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen.


ID: 130897 | Landschappelijk element

Opgaande beuken langs de Katteberg

Katteberg (Oudenaarde)
De opgaande beuken staan ingeplant op het relatief steil talud langs de Katteberg tussen Ename en Mater. De monumentale beuken zijn mogelijk restanten van een oude weg die tot 1850 dwars door het historische bos t’Ename liep.


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.