Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 15216 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Tereken 3 (Sint-Niklaas)
Ruime driebeukige neogotische kruiskerk, in 1872-1878 gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Edmond Serrure na de stichting van deze parochie op 20 mei 1872. Achterliggende stedelijke begraafplaats.


ID: 15217 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jozefparochie met tuin

Tereken 5A-B (Sint-Niklaas)
Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en net zoals de kerk naar ontwerp van architect Edmond Serrure. Pastorie met voor- en achtertuin.


ID: 15230 | Bouwkundig element

't Volkshuis

Vermorgenstraat 9-11 (Sint-Niklaas)
In het straatbeeld opvallend gebouw in art-decostijl, naar ontwerp van architect Robert Soebert van 1925. Voorgevel van vier traveeën met drie hoge bouwlagen en plat dak, in bak- en hardsteen.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 15253 | Bouwkundig element

Stedelijk Museum

Zamanstraat 49A-B (Sint-Niklaas)
De voormalige woning Alfons Janssens is een herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl daterend van 1878-1880, opgetrokken naar het ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove in opdracht van Alfons Janssens. De vermoedelijk laat 19de-eeuwse tuinafsluiting werd hier geplaatst in 1933-1934 en is afkomstig van het kasteel Boechout te Meise.


ID: 301809 | Bouwkundig element

Dorpskern Kortenbos

Basiliekstraat, Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)
De dorpskern van Kortenbos omvat het kasteel van Kortenbos met bijhorend kasteelpark en bos, de tegenover gelegen pastorie, de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hoeve Casselaer en bijhorende landerijen.


ID: 23020 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Begijnhof (Sint-Truiden)
Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.


ID: 22984 | Bouwkundig element

Commanderij van Bernissem

Bernissem 11, 14-20 (Sint-Truiden)
Eertijds Commanderij van de Duitse Orde, afhangende van de Hoofdcommanderij van Alden Biesen, waarschijnlijk reeds gesticht voor 1254.


ID: 84281 | Bouwkundig element

Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw

Bruine-Lieve-Vrouwstraat (Sint-Truiden)
Kapel, door een dichte kring van lindebomen omgeven. Drukke bedevaart op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.


ID: 130698 | Landschappelijk element

Geschoren haag van gele kornoelje

Helshovenstraat 2 (Sint-Truiden)
De geschoren haag van gele kornoelje vormt een relict van een steeds zeldzamer wordende vorm van perceelsafsluiting, typerend voor de streek Sint-Truiden - Heers.