Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 85118 | Bouwkundig element

Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Wegvoeringstraat 46 (Wetteren)
De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert, gelegen aan de Wegvoeringstraat is een representatief voorbeeld van een burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick.


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 302883 | Archeologisch geheel

Prehistorische site Bergenmeersen

Brugstraat (Wichelen)
Deze archeologische zone omvat de prehistorische site van de Bergenmeersen.


ID: 76549 | Bouwkundig element

Villa Rustoord

Damstraat 3 (Wichelen)
De villa Rustoord werd in 1937-1938 opgetrokken in modernistisch getinte stijl met art-deco-elementen, naar een ontwerp van architect Jos Lycke. De villa is gelegen in een ruime tuin en is aan de straat afgesloten door een concaaf geplaatst witgeschilderd ijzeren openzwaaiend hek en afsluiting in art-decostijl op gepleisterde muurtjes.


ID: 306655 | Bouwkundig element

Beboomd dorpsplein en voetweg

Dorp, Hoogstraat, Zwanewegel (Wichelen)
Het ruime rechthoekige beboomde dorpsplein van Schellebelle, dat minstens bestaat sedert de 17de eeuw, bevindt zich aan de vroegere heerweg Wetteren - Dendermonde. Vanuit de vier pleinhoeken vertrekken oude verbindingswegen en de voetweg Zwanewegel. Op het plein staan een oorlogsmonument en het roephuisje 'Het Kot'.


ID: 76157 | Bouwkundig element

Rosmolen

Hoogstraat 6 (Wichelen)
Volgens het kadasterarchief liet brouwer Jean-Fréderic Lalemant in 1867 een moutmolen aangedreven door paarden bouwen op het achtererf voor het achterin gelegen brouwerijgebouw. Lage bakstenen constructie met gecementeerde plint op onregelmatige achthoekige plattegrond met alternerend een lange en korte zijde.


ID: 77648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dries met drinkpoel

Hulst (Wichelen)
De dries is een grasland volledig omsloten door een weg. Aan de zuidzijde komen een aantal geknotte linden voor terwijl aan de noordzijde een aantal knotwilgen staan.


ID: 77676 | Bouwkundig element

Huis Govaert

Margote 64 (Wichelen)
Eclectisch hoekhuis gebouwd door architect Theophiel Alexander Présiaux in 1911-1912 in opdracht van en voor Philemon Govaert als aanvankelijke onderwijzerswoning. Kleurrijk bakstenen half vrijstaand hoekgebouw opgevat als een diep enkelhuis met evenwaardig uitgewerkte lange en korte zijgevel.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 76186 | Bouwkundig element

Boomkwekerij Vlaeminck

Stationsstraat 147 (Wichelen)
Het vrijstaand landhuis uit het interbellum is vergezeld van een laag omhaagde voortuin en zijdelings ten noorden een aanpalende siertuin. Ten zuiden van de woning bevindt zich een plantenloods. Stilistisch behoort de woning tot de traditionalistische richting van de romantisch-decoratieve architectuur uit het interbellum geïnspireerd op de Anglo-Normandische landhuisbouw.