Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2036 resultaten


ID: 302888 | Archeologisch geheel

Hof van Nedergem

Jagers te-Voetlaan 52-54 (Zemst)
Nagenoeg intact bewaarde funderingsresten van een middeleeuwse omwalde site, vermoedelijk daterend uit de 14de eeuw, gevormd door een middelgrote vierkante donjon met waterput op de binnenkoer en een bijna vierkante ommuring binnen een circa 12 meter brede omgrachting.


ID: 300074 | Landschappelijk element

Drie opgaande hulsten in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 302915 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie, de notelaar staat in de achtertuin. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 23210 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis gedateerd 1767

Dorpsstraat 40 (Zonhoven)
Classicistisch breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak


ID: 84272 | Archeologisch geheel

De Holsteen

Holsteenweg (Zonhoven)
De Holsteen, een ensemble van een tiental enorme zandsteenblokken in het oostelijk gedeelte van de gemeente Zonhoven, wordt voor het eerst in 1862 vermeld in de wetenschappelijke literatuur.


ID: 301359 | Archeologisch geheel

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)
De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.


ID: 302084 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Flandern I Stellung

Groenestraat (Zonnebeke)
Restanten van een Duitse bunker van de 'Flandern I - Stellung' uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302309 | Archeologisch / Bouwkundig element

Zonnebeke Church Dugout

Ieperstraat (Zonnebeke)
Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.


ID: 300994 | Bouwkundig element

Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.


ID: 9835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Oranje

Balegemstraat 2 (Zottegem)
Het Hof van Oranje, met resten van omwalling, is ingeplant in een beboomde omgeving en werd reeds vermeld in de 15de eeuw. Tot 1772 stond er een klein kasteel. De hoeve bestaat uit witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. De arduinen latei van het voetgangersdeurtje naast de inrijpoort draagt het jaarinschrift 1773.