Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2037 resultaten


ID: 28212 | Bouwkundig element

Afspanning

Kortrijkstraat 55 (Wortegem-Petegem)
De afspanning dateert in kern uit de 17de eeuw en werd uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw en omstreeks 1920 met latere dienstgebouwen achterin. Naast de afspanning bevindt zich een onderkelderd herenhuis van eind jaren 1890, mogelijk op oudere kern.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.


ID: 28140 | Bouwkundig element

Conciërgewoning van kasteel de Ghellinck

Kortrijkstraat 70 (Wortegem-Petegem)
Voormalige conciërgewoning van het kasteel de Ghellinck, van begin jaren 1870. Woning met hoektoren links achteraan, en lagere aanbouw, links vooraan. Sierlijke baksteenarchitectuur met gebruik van natuursteen onder zadeldak.


ID: 28139 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 104, 110A-C (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal, oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciërgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 28158 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pietersstoelparochie met tuin

Volkaartsbeekstraat 5 (Wortegem-Petegem)
De pastorie dateert uit 1754 en eind 19de of begin 20ste eeuw uitgebreid en met een verdieping verhoogd. De pastorie is een representatief voorbeeld van de architecturale evolutie van pastoriegebouwen van 18de tot 20ste eeuw. De pastorie ligt in een grote met gras begroeide tuin met twee vijvers.


ID: 300166 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bomen

Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.


ID: 131466 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Schietveldweg (Wuustwezel)
De knotbomenrijen van zwarte els (Alnus glutinosa) bevinden zich langs de Schietveldweg, een zuidwest-noordoost georiënteerde weg ten zuidoosten van Wuustwezel. Ze bestaan uit een zuidwest-noordoost georiënteerde rij langs de baangracht en een noordwest-zuidoost georiënteerde rij dwars op de weg langs een gracht in het weiland.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In de ankerplaats liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 127455 | Bouwkundig element

Dorpskern Zandhoven

Amelbergastraat, De Linden (Zandhoven)
De dorpskern van Zandhoven groeide rond de vestiging van een 12de-eeuwse hoofdrechtbank. Rond het dorpsplein staan onder andere twee afspanningen, de dekenij en de Sint-Amelbergakerk.


ID: 127447 | Bouwkundig element

Dorpskern Pulderbos

Dorp (Zandhoven)
De dorpskern van Pulderbos ontwikkelde zich rond een driehoekig dorpsplein. Rond het plein bevinden zich onder andere de parochiekerk, twee pastorieën, een dorpsbrouwerij en het voormalig gemeentehuis.