2014 resultaten


ID: 43175 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorpsstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Classicistisch koor met vlakke sluiting, onder de dakkap gedateerd 1772. Voorts neoclassicistische bouw door A. van Arenbergh rond 1880 en volgend.


ID: 302685 | Landschappelijk element

Kasseiweg Koepoortstraat

Jan van Heelustraat zonder nummer, zonder nummer, Koepoortstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Een landelijke, gedeeltelijk met hagen omzoomde kasseiweg, die van oudsher de stad Zoutleeuw verbond met de zuidelijk gelegen weilanden en momenteel de lokale verbindingsweg met Helen vormt.


ID: 43188 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Klein, homogeen gebouw in classicistische stijl, opgetrokken uit baksteen en arduin, het geheel wordt gedateerd 1782.


ID: 130923 | Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Lindeweg (Zoutleeuw)
Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. De boom werd geveld door een storm in 2019.


ID: 43183 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiuskapel

Orsmaalstraat 1 (Zoutleeuw)
Kleine, schilderachtige kapel in bak- en kalkzandsteen, met koor uit de 16de eeuw en beuk volledig opgetrokken in kwartsiet uit de 18de eeuw.


ID: 43168 | Bouwkundig element

Bedevaartcomplex Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg

Runkelenstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Bedevaartcomplex met kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in de 16de eeuw met uitbreidingen in de 17de en 19de eeuw.


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 302149 | Bouwkundig geheel

Dorpskom Nieuwmunster

Doelhofstraat, Hoeksam (Zuienkerke)
De dorpskom van Nieuwmunster is gebouwd op een hoogte in het landschap. Centraal staat de grote Sint-Bartholomeuskerk. Ten zuiden van de kerk loopt de Doelhofstraat, waarlangs het typische straatdorp is uitgebouwd.


ID: 302147 | Bouwkundig geheel

Dorpskom Meetkerke

Dorpweg, Mareweg, Molenweg, Oude Molenweg, Vaartwegel (Zuienkerke)
De kleine dorpskern van Meetkerke situeert zich rond de middeleeuwse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, die zich op een verhoging in het polderlandschap bevindt. De kerk en pastorie worden omgeven door de Oude Molenweg, waarlangs de bebouwing bestaat uit herbergen, woonhuizen en het voormalige gemeentehuis.


ID: 302142 | Bouwkundig geheel

Dorpskom Houtave

Kapellestraat, Kerkebilk, Kerkhofstraat, Oostendse Steenweg, Oosternieuwweg Zuid, Pastoriestraat, Westernieuwweg Zuid, Zakstraat (Zuienkerke)
De historische dorpskern van Houtave bevindt zich ten zuiden van de Oosternieuwweg Zuid. Centraal ligt de Sint-Bavo en Machutuskerk met omringend, omhaagd kerkhof. De kerk wordt omgeven door de Pastoriestraat, ten oosten, noorden en westen en de Kerkhofstraat ten zuiden.