Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2037 resultaten


ID: 6289 | Bouwkundig element

De Marentak

Vleminckveld 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl naar een ontwerp van de architect Flor Van Reeth uit 1908. Opdrachtgevers waren de ouders van de letterkundige en jurist Jozef Muls, later conservator van het Museum voor Schone Kunsten.


ID: 11065 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Jos. Bascourt

Waterfordstraat 22 (Antwerpen)
Voor het burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1890 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van Jos. Bascourt. Opdrachtgever was kunstschilder Jos Ratinckx.


ID: 10761 | Bouwkundig element

Kerktoren parochiekerk Sint-Laurentius

Wilmarsstraat (Antwerpen)
De toren is het enige overblijfsel van de Sint-Laurentiuskerk van het voormalige polderdorp Wilmarsdonk. De toren in gotische stijl dateert uit de 15de eeuw.


ID: 131076 | Landschappelijk element

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiƫnteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.


ID: 81672 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De kunstenaarswoning Huis Ten Berghe met atelier werd gebouwd in 1908 in opdracht van Vital Moreels voor kunstschilder Valerius de Saedeleer, die in de villa verbleef van 1908 tot 1914. Tijdens zijn verblijf kreeg hij onder meer bezoek van Stijn Streuvels en Gustaaf van de Woestijne.


ID: 131387 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.


ID: 81586 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Het Lijsternest en tuin

Stijn Streuvelsstraat 25 (Anzegem)
De woning van Stijn Streuvels, sinds 1980 ingericht als Provinciaal Museum, werd in 1904 gebouwd. De woning is het resultaat van de samenwerking tussen de schrijver Stijn Streuvels (bouwheer) en de architect Jozef ViƩrin, die er allebei naar streefden om een synthese te brengen van de West-Vlaamse landelijke architectuur.


ID: 302696 | Landschappelijk element

Groeve Hermans

Schuttenbergstraat, Stationsstraat (As)
In de wand van de verlaten grindgroeve Hermans, ten noordoosten van As, zijn belangrijke geologische verschijnselen duidelijk waarneembaar. De grindgroeve is zeer belangrijk voor de studie van de afzettingen en van het ontstaan van het Kempens Plateau (hoofdterras van de Maas) tijdens het quartair.


ID: 130791 | Landschappelijk element

Opgaande es als grensboom

Kobbegem (Asse)
De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.


ID: 301687 | Bouwkundig element

Dorpskom Mollem

Dorp, Kasteelstraat, Kouter (Asse)
Het interessante van deze dorpskern is vooral toe te schrijven aan de ongerepte toestand van de bebouwing van het pleintje rond de kerk, maar ook de beeldbepalende rol die zowel de Sint-Stefanuskerk, als de pastorie spelen.