Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2037 resultaten


ID: 76291 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Landsdijk 74 (Assenede)
Neotraditioneel gebouw, gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect H. Valcke, ontwerper van de nieuwe parochiekerk en gebouwd op hetzelfde perceel. Achterin gelegen alleenstaand gebouw met voortuin, van de straat afgesloten door een haag en ijzeren hek op lage bakstenen voet. Verzorgd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 76132 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Meuleken (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.


ID: 76375 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Meuleken (Assenede)
De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894. De oorspronkelijke begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met centraal gelegen monumentale grafkelder. Het ijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee, haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. De sobere bakstenen constructies waren oorspronkelijk gevangenhuis, grafmakerswoning en lijkhuisje.


ID: 76356 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Muikemstraat (Assenede)
De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.


ID: 76119 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Prins Boudewijnlaan (Assenede)
Classicistische kapel, op de voorgevel en op een steentje in de achtergevel 1773 gedateerd. Volgens documenten van 1750 in het kerkarchief van Assenede, werden er toen al plannen gemaakt om een nieuwe kapel op te richten met financiële en materiële steun van de parochianen.


ID: 76366 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.


ID: 76032 | Bouwkundig element

Tramstation Bassevelde: watertorentje met kolenhok

Tramstatie 5 (Assenede)
De buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, werden aangelegd in 1910. De oude tramremise en bijbehorende woning zijn gesloopt, de voormalige watertoren met kolenmagazijn bleven behouden.


ID: 51927 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

A. Dierckxstraat (Balen)
Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.


ID: 52238 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 1 (Balen)
Omgrachte neotraditionele pastorie met 18de-eeuws poortgebouw, gelegen ten westen van de kerk, nabij het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.


ID: 135142 | Landschappelijk geheel

Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskes

Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat het voormalige uitgestrekte en thans door talrijke bomenrijen doorsneden Beverhoutsveld met aansluitende graslanddepressie van de Assebroekse Meersen. Het gebied De Bergskes ligt meer verheven op een uitloper van de dekzandrug Maldegem-Stekene. De overgang tussen de dekzandrug en de achterliggende depressie gebeurt bruusk en is goed zichtbaar op het terrein. Ook landschappelijk komt hij goed tot uiting door het contrast tussen het eerder gesloten landschap op de dekzandrug (bebossing) en het half open meersengebied met veel perceelsrandbegroeiing en dominant graslandgebruik. Ver-Assebroek bestond vermoedelijk uit een ringwalsite uit de 11de-12de eeuw, nu staat op de site van het neerhof de kerk en het leenhof.